Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ingen samsyn om blivande globala plastavtalet

FN | Den första förhandlingsrundan om ett globalt FN-avtal om plast och plastförorening avslutades i fredags i Uurugay utan att nå en överenskommelse om huruvida det ska bli ett globalt bindande avtal eller frivilliga nationella åtaganden, rapporterar Reuters. Sammanlagt planeras fem förhandlingsrundor för att ta fram ett juridiskt bindande åtal om plast fram till slutet av 2024.

”Jag uppmanar länder att se bortom förorening och stänga av kranen för plasten” skriver FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som också kallar plast för ”fossilbränsle i en annan form”. En grupp av fler än 40 länder, där bland annat Schweiz, Uruguay och EU-medlemmar ingår, vill se ett globalt obligatoriskt avtal där bland annat begränsningar av plastproduktion ingår. USA och Saudiarabien, som har stor plastproduktion, hör till de länder som vill se ett avtal med frivilliga nationella åtaganden i likhet med Parisavtalet.

Greenpeace har varnat för att om avtalet inte blir starkt kan plastproduktionen fördubblas inom en tioårsperiod. Men trots att ingen samsyn ännu finns hur avtalet ska utformas verkar allt fler vara överens om att problemet med plast inte bara handlar om att plast förorenar världens hav, enligt Vito Buonsante från the International Pollutants Elimination Network.

– Plast ses inte längre bara som en marin nedskräpningsfråga. Folk diskuterar plast som ett material som är gjort av kemikalier. Det har skett ett skifte i narrativet, säger han till Reuters.

The post Ingen samsyn om blivande globala plastavtalet appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.