Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Grekland ska importera förnybar el från Egypten

Europas länder oroar sig för en kommande vinter präglad av den globala energikrisen. Samtidigt planeras ett samarbete där el från egyptiska vind- och solenergianläggningar ska exporteras till Grekland via en ny undervattenskabel.

EGYPTEN-GREKLAND | Planen är att kabeln ska gå från norra Egypten via Medelhavet och förse 450 000 hushåll i den grekiska regionen Attika med elektricitet. Länderna har kommit överens om att inleda arbetet med att installera en kabel som enligt planerna kommer att bli knappa 140 mil lång.

Vid ett möte som hölls i Aten nyligen undertecknade Greklands och Egyptens energiministrar en gemensam avsiktsförklaring om projektet.

– Denna ledning kommer att gynna Grekland och Egypten – samt EU, sade Greklands energiminister Costas Skrickas i samband med mötet.

Enligt Costas Skrickas kommer satsningen att stärka energisäkerheten i regionen runt östra Medelhavet – och öka andelen el som kommer från förnybara källor, vilket i sin tur minskar utsläppen av växthusgaser.

Egypten har satsat stort på solkraft

Ayman Hamza, talesperson för Egyptens energidepartement, säger till IPS att elledningen – som ska vara i funktion till 2028 – kommer att få en lång rad positiva ekonomiska, miljömässiga och sociala effekter. Tanken är att projektet ska öka energiutbudet i regionen och bidra till minskade risker för elavbrott.

Enligt Ayman Hamza har de båda länderna flera olika energisamarbeten på gång. Och enligt honom finns det mängder av investerare som är beredda på att satsa på fler sol- och vindenergiprojekt. Ayman Hamza menar att Egypten därför har goda förutsättningar att bli ett nav för regionens produktion av förnybar energi, både gentemot Europa och andra länder i Afrika.

Enligt Farouk Al-Hakim, ordförande för Egyptens förbund för elingenjörer, har landet ett överskott av el, vilket bland annat beror på en utbyggnad av flera jättelika kraftstationer på senare år. Dessutom har landet satsat stort på solkraft, bland annat genom solparken Benban, som är den största av sitt slag i Afrika och Mellanöstern.

The post Grekland ska importera förnybar el från Egypten appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.