Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

USA uppgraderar relationen med palestinierna

USA:s regering har för första gången tillsatt en särskild representant för det palestinska folket och den palestinska ledningen. Hady Amr har utsetts till US Special Representative for Palestinian Affairs som innebär en närmare relation med palestinierna.

USA | I ett informationsmöte med journalister på onsdagen presenterade Hady Amr sin roll på den nya posten som har skapats av Biden-administrationen – något som sändes via USA:s utrikesdepartements hemsida.

Han betonade att hans nya post innebär en uppgradering av palestinska frågor och USA:s engagemang. Han kommer att vara baserad i Washington men förklarade att han kommer att göra täta resor till regionen. Hady Amr menar att hans position kommer att förstärka USA:s möjligheter att hantera ”utmaningar i den israelisk-palestinska relationen”.

– Jag skulle vilja betona här att president Biden fortsätter att vara fullt ut engagerad i en tvåstatslösning, vilket han gjorde klart i Jerusalem i maj och som han sade då stöder administrationen två stater längs med 67 års gränser med ömsesidigt överenskomna utbyten som fortsätter att vara bästa sättet för att nå lika mått av säkerhet, välstånd, frihet, demokrati, rättvisa för palestinier såväl som israeler, säger Hady Amr och förklarade att Joe Biden vidare stöder palestiniernas rätt till en egen stat som är ”oberoende, suverän, livskraftig och sammanhängande” och att de har rätt att leva i säkerhet och trygghet, liksom israeler har den rätten.

– Jag kan verkligen inte betona den meningen nog: Lika mått frihet, lika mått värdighet, lika mått rättvisa är viktiga i sin egen rätt och som medel för att nå en förhandlad tvåstatslösning, lägger han till.

Uppgradering från ”en väldigt låg nivå”

Under den förre presidenten Donald Trumps tid vid makten tog han det kontroversiella beslutet att flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem, vars östra del enligt det internationella samfundet fortsatt är under ockupation. Därför har nästan alla länder sina ambassader i Tel Aviv.

USA:s ambassad i Jerusalem nämndes inte i pressbriefingen däremot förklarade Hady Amr att USA planerar att på nytt öppna sitt generalkonsulat för att bistå palestinier – som Trumpadministrationen stängde – i östra Jerusalem för att ”ge stöd åt det palestinska folket”.

– Det är en uppgradering i relationen men den börjar på en väldigt låg nivå, säger Khaled Elgindy, chef för the Middle East Institute’s program on Palestine and Israeli-Palestinian affairs till sajten al-Monitor, som menar att det är tveksamt om generalkonsulatet ens kommer att öppnas under den inkommande nya israeliska regeringen ledd av Benjamin Netanyahu:

– Vill Biden-administrationen mucka gräl med israelerna i den här frågan? Vill de dö på den kullen för palestinierna? Antagligen inte, säger Khaled Elgindy, till al-Monitor.

* * *LÄS MERUSA ska utreda dödsskjutning av journalist i Jenin100 israeliska bosättarattacker på tio dagarTrumps plan ett hån mot palestinier och internationell rätt

The post USA uppgraderar relationen med palestinierna appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.