Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klättrade utan slöja – nu har hemmet rivits

Den iranska klättraren Elnaz Rekabis familjs hem har rivits, rapporterar Iran Wire. Elnaz Rebaki blev känd världen över när hon tävlade utan slöja i Sydkorea i mitten av oktober, något iranska demonstranter såg som en solidaritetshandling med de regimkritiska protester som bröt ut efter Mahsa Jina Aminis död i september.

IRAN | Elnaz Rekabis familj har meddelat att deras hem har rivits. Iran Wire rapporterade på fredagen att familjen Rekabis hus, som ligger i den nordvästra provinsen Zanjan, revs av iransk polis. Elnaz Rekabis bror Davood Rekabi, som också är klättrare på elitnivå, har postat en bild av en förstörd trädgård på sociala medier med texten: ”Var är du, rättvisa”, skriver Iran Wire.

CNN rapporterar att de har tagit del av ett filmat klipp från Iran Wire som visar delar av det rivna huset, och medaljer på marken. Mannen som filmar klippet hörs säga:– Det här är resultatet av att leva i det här landet. Ett lands mästare med kilovis av medaljer för det här landet, säger mannen.

CNN uppger att det är oklart när huset revs och att det inte har gått att bekräfta att huset revs på order av den iranska regeringen, och att varken iranska myndigheter eller statlig media har kommenterat händelsen offentligt.

Hot om repressalier och konfiskering

Det var i mitten av oktober som Elnaz Rekebi deltog i det asiatiska klättringsmästerskapet Asian Sport Climbing Championships i Seoul i Sydkorea utan att bära den för iranska kvinnliga idrottare obligatoriska slöjan.

Filmklipp av henne med håret i hästsvans spreds snabbt på sociala medier och skapade rubriker världen över. Det tolkades som en solidaritetshandling med de protester som bröt ut i september i Iran när den iransk-kurdiska kvinnan Mahsa Jina Amini dog efter att hon greps av landets ökända moralpolis.

Kort efter tävlingen i Seoul försvann Elnaz Rekabi och var inte kontaktbar. Ett par dagar senare sågs hon anlända till flygplatsen i Teheran. Där gjorde hon ett framträdande med landets idrottsminister och hon förklarade då i ett uttalande att hon inte medvetet hade brutit mot landets slöjkrav utan att hon hade klättrat utan slöja på grund av att hon inte hade hunnit sätta på den.

Uttalandet har setts som resultatet av såväl påtryckningar som hot om repressalier från iranska myndigheter och hon har sedan hemkomsten suttit i husarrest i sin pappas hus i Zanjan, rapporterar Iran Wire.

Enligt en källa som Iran Wire har talat med har Elnaz Rekabi varnats av landets olympiska kommitté liksom idrottsministern att hennes familjs mark kommer att konfiskeras om hon lämnar landet, ger intervjuer eller postar kritik på sociala medier.

* * *LÄS MERIransk klättrare träffade sportministern – utan slöjaIransk skridskoåkare utan slöja i tävling i TurkietIrans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet

The post Klättrade utan slöja – nu har hemmet rivits appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.