Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vildsvin del av cirkulär helg

För att minska stammarna och öka intresset för vildsvin som klimatsmart och lokal mat arrangeras en vildsvinshelg längs den norduppländska kusten. Köttet från de vildsvin som skjuts ska kunna serveras i skolkök och andra kommunala verksamheter.  

Uppbökade trädgårdar, bilolyckor och skador på åkermark – vildsvin ställer till det på flera håll i landet. För andra året i rad har en vildsvinshelg arrangerats i kommunerna längs den norduppländska kusten, för att minska stammarna och öka intresset för vildsvin som klimatsmart och lokalproducerat livsmedel.

För att minska vildsvinsstammen, sprida kunskap och väcka intresse för vildsvin som lokalt, klimatsmart kött har Tierps, Älvkarleby och Östhammars kommuner tillsammans med Svenska Jägareförbundet Uppsala län och Jägarnas Riksförbund för andra året i rad arrangerat en vildsvinshelg. Syftet med denna är också att visa på behovet av ett fungerande system för avsättning av vildsvinskött.

Precis som inför förra årets vildsvinshelg fick kommunernas kostpersonal utbildning i hur vildsvinskött bäst hanteras och tillagas. Tanken med helgen är att man gemensamt jagar vildsvin för att få ner stammen och de jägare som vill får lämna in djuren till ett viltslakteri. Därifrån går köttet sedan ut till de tre kommunerna för att serveras i verksamheterna. Förra årets vildsvinshelg resulterade i 9 000 portioner vildsvinsfärs.

Regler hinder för jägare

Samtidigt som skogarna är fulla av vildsvin importeras vildsvinskött till Sverige och krångliga regler ställer till det för jägarna, enligt Ulf Lindström på Jägarnas Riksförbund:

– Omkring 180 000 vildsvinskroppar importeras från Tyskland varje år, det är något det pratas väldigt tyst om. Vildsvin är ett väldigt fint kött, dessutom är det klimatsmart. Men det svenska regelverket är det största hindret för att få ut svenskt vildsvinskött till civilsamhället.

I dag kan jägare skjuta vildsvin för husbehov, men får varken sälja eller skänka köttet, även om de lämnar godkända trikinprover. I de områden som påverkats av nedfall från Tjernobyl ska dessutom cesiumprover tas.

– Även om vi jägare skickar in prover för trikiner och cesium får vi inte sälja det direkt till kund, utan måste gå genom ett viltslakteri som tar emot vildsvin. Det kostar pengar. Dessutom är det inte alla viltslakterier som tar emot svin. Till eget hushåll får man ta kött, men våra frysar är fulla. Och det finns ingen jägare som vill skjuta djur bara för att gräva ner dem, säger Ulf Lindström.

Livsmedelsverket föreslog under början av 2021 författningsändringar som skulle göra det lättare för jägare att leverera små mängder vildsvin och vildsvinskött direkt till konsumenter, livsmedelsbutiker och restauranger. Detta för att hålla nere kostnader och administration för jägarna och för att minska vildsvinsstammen som på sina håll vuxit sig alldeles för stor och ställer till med stor skada i privata trädgårdar, på åkermark och i trafiken.

– Det gick aldrig igenom. Båda jägarförbunden jobbar stenhårt för att få till en regeländring och Livsmedelsverket är med oss. Men att säga att det är trögjobbat är en klar underdrift, säger Ulf Lindström.

Stammen ökar

Att vildsvinsstammen kunnat växa sig så stor har flera orsaker:

– Vissa jägare har matat upp stammen. Själv är jag inte så mycket för det, den natur vi har ska kunna försörja våra vilda djur. Men det finns också gårdar och gods som säljer jaktarrangemang, för dem är det viktigt att det finns djur och då tänker man kanske inte alltid på att det kan drabba grannarna.

– I år deltog 400 jägare som tillsammans lämnade in 22 djur, ungefär hälften så mycket kött som förra året. Men i år var det också en viktgräns på minst 40 kilo eftersom mindre djur innebär för mycket jobb för slakteriet. Så det sköts fler än det lämnades in, säger Ulf Lindström.

Inlägget Vildsvin del av cirkulär helg dök först upp på Landets Fria.

Kommentarer är stängda.