Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spioneri – Ett växande problem i Europa

Just nu pågår rättegången mot de två bröder som misstänks för omfattande spioneri mot Sverige för Rysslands räkning. Det kommer troligen att bli vanligare med den typen av rättegångar i framtiden. Det menar Michael Jonsson på Totalförsvarets forskningsinstitut, som gästar veckans avsnitt av Magasinet.  

Eftersom det finns så lite offentlig information är Michael Jonsson försiktig med att uttala sig om fallet med de båda spionanklagade bröderna. Men han konstaterar att utifrån den information som kommit fram så här långt verkar det röra sig en mycket allvarlig form av spioneri. 

– Anställningens art och den information som det rapporteras att de läckt gör det till en av de allvarligare fallen i svensk historia, säger han.  

Michael Jonsson har tillsammans med kollegan Jakob Gustafsson skrivit rapporten Espionage by Europeans, som analyserar spionfall i Europa mellan 2010 och 2021. I rapporten konstateras att de flesta kända spionfall under den här tiden berör spioner som arbetat åt Ryssland. Hur spionerna rekryteras och vad de har för bakgrund varierar. Det kan handla om tekniska experter och forskare eller kriminella som pressas att spionera. Men det finns en kategori som är viktigare än andra, enligt  Michael Jonsson. 

– En fjärdedel av dessa är vad vi kallar för insiders. Det är anställda vid försvar och underrättelsemyndigheter, de har varit aktiva mycket längre, får bättre betalt och värderas högre än andra källor. Om de här bröderna fälls så passar de in ganska bara på den här kategorin, säger Michael Jonsson. 

Vilka motiv kan det då finnas för att börja spionera åt främmande makt?

– Det är svårt att studera motiv men i den mån vi hittar motiv är pengar mest förekommande. Tvång används också ganska ofta. Ideologi är dock påtagligt frånvarande, konstaterar Michael Jonsson. 

Samtidigt påpekar han att när pengar är inblandade handlar det ofta om mindre summor och att pengar framför allt används i ett inledningsskede för att locka in folk att spionera. Bilden av spionlivet som målas upp i James Bond-filmerna ligger väldigt långt ifrån verkligheten, enligt Michael Jonsson. 

– Det finns möjligen äldre herrar som sitter och dricker mycket alkohol på ett hotell någonstans. Men det var det mest glamorösa vi kunde hitta i de förundersökningar som vi gått igenom. Det är väldigt lite glamour och spänning. Det handlar i stället om ganska förödande konsekvenser för den som rekryteras. När man väl börjar offentliggöra livsödena för spionerna så tror jag att det i sig kan ha en avskräckande effekt. 

Tror du att det kommer att bli vanligare med den här typen av rättegångar som vi ser mot de här bröderna? 

– I Europa tror jag att det kommer att bli vanligare. Jag tror att fler länder i Europa kommer att vilja avslöja och hänga ut den här typen av spioner. Det är ett växande problem, säger Michael Jonsson. 

Ni kan lyssna på hela avsnittet här eller på andra ställen där poddar finns

Inlägget Spioneri – Ett växande problem i Europa dök först upp på Dagens Arena.

Kommentarer är stängda.