Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pris för arbete för urfolks rätt i Sapmi och Ecuador

Föreningen IM prisar i år arbete för urfolk och mot klimatförändringar i Norden och i Amazonas. Pristagarna Elin Anna Labba och NIna Gualinga sprider kunskap om hur rasism och exploatering av mark är ett hot människor i Sápmi och Ecuador.

Föreningen IM, Individuell människohjälp, lyfter att författaren Elin Anna Labba i boken ”Herrarna satte oss hit”, skriver om tvångsförflyttningarna av samer på ett sätt som belyser en del av Sveriges historia som få känner till.Klimataktivisten Nina Gualinga, från Kichwastammen i Ecuadors del av Amazonas, är styrelseledamot i Amazon Watch Sverige och arbetar med hur urfolkskvinnor leder kampen mot klimatförändringar och hur oljeexploatering förstör regnskogen.

– För personer som Elin Anna Labba och Nina Gualinga, som på olika sätt driver urfolks rättigheter, går det inte att undvika att komma in på klimatfrågan. För urfolk blir det så otroligt tydligt. De som har bidragit minst till klimatkrisen drabbas värst av den, och vi som har bidragit mest till krisen måste också ta det stora ansvaret för omställningen, säger Martin Nihlgård, IM:s generalsekreterare.

– Hon [Elin Anna Labba] folkbildar om en bit av Sveriges historia som inte många känner till, som andra inte vill kännas vid och som ytterligare några inte ens räknar som svensk historia. Det är en av de gärningar vi på IM vill lyfta fram.

– Vi vill så gärna peka finger åt våld och orättvisor i andra länder medan det hela tiden pågår rakt framför ögonen på oss. Det är viktigt att stötta de som hjälper oss att se det vi inte vill se, säger Mina Dennert, en av jurymedlemmarna.

Elin Anna Labba är en av flera samiska företrädare som känner en oro över ett mer intolerant politiskt tonläge och över klimatförändringarna, vilket bland annat leder till ökad psykisk ohälsa.

Vid prisceremonin i Stockholm lyfte Nina Gualinga att uppmärksamheten är viktig, inte minst av säkerhetsskäl, då kunskap om situationen kan göra att omvärlden märker om något händer de som arbetar med frågorna.

Fakta

Inlägget Pris för arbete för urfolks rätt i Sapmi och Ecuador dök först upp på Landets Fria.

Kommentarer är stängda.