Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Grönt ljus för kulturskola på skoltid

Elever i kulturskolan kan få ledigt av rektor från ordinarie skollektioner för att spela olika instrument. Det är följden av ett beslut från Skolinspektionen om Habo kommun, skriver Jönköpings-Posten.

För några år sedan skärpte Skolverket reglerna för de kommunala kulturskolorna, så att man inte längre kunde ge lektioner i att spela musikinstrument på ordinarie skoltid.

Men Habo, norr om Jönköping, har stretat emot. Elever i årskurserna 3–6 har fått ledigt från lektioner för att spela bland annat gitarr eller piano.

Skolinspektionen, som är den övervakande myndigheten, reagerade och inledde en tillsyn. Nu får Habo rätt – sedan Skolverket nyanserat regelverket.

”Enligt det nya beslutet jämställs nu ansökan om ledighet för att delta i kulturskolan med ansökan om annan ledighet”, skriver Skolinspektionen på sin sajt.

Det innebär att skolans rektor kan ta individuella beslut om elevers rätt att spela i kulturskolan, så länge de inte halkar efter i ordinarie ämnen.Så har man redan gjort i Habo kommun.

– Man måste tänka innanför boxen och följa reglerna. Jag är lite förvånad att ingen kommit på det tidigare, säger Åsa Wadling, skolchef i Habo, till JP.

Konflikten i Habo har uppmärksammats av kultur- och musikskolor runt om i Sverige.

– Många har hört av sig i höst, men vi har bett dem vänta, säger Åsa Wadling.

Inlägget Grönt ljus för kulturskola på skoltid dök först upp på Landets Fria.

Kommentarer är stängda.