Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny chefredaktör på Arbetaren

Arbetarens chefredaktör ska väljas av SAC:s kongresser eller på referendum. Så har det under en längre period inte sett ut, av olika anledningar. Annie Hellquist blev tillförordnad chefredaktör år 2020 efter att den tidigare chefredaktören Toivo Jokkala avgått. Avsikten var sen att söka medlemmarnas förtroende på kongressen 2021. Den blev dock uppskjuten på grund av covid-19-pandemin.

I samband med sin mans bortgång 2021 blev Annie Hellquist tvungen att ta ledigt en längre period för att fokusera på sin familj. När kongressen väl blev av, våren 2022, var hon fortfarande borta från tidningen och kandiderade därför inte. Några andra kandidater fanns vid det tillfället heller inte.  

Efter en tid med olika vikarierande redaktörer valde tidningsföreningens VD att i somras att tillsätta Kajsa Ekis Ekman som ny chefredaktör. Detta i strid med personalens vilja och utan stöd från SAC eller nåt beslut från nån kongress. De ledde till konflikter och uppsägningar.

Nu återkommer Annie Hellquist som chefredaktör, men bara på en 25%-tjänst. Hon ska dock assisteras av den tidigare reportern och redaktionssekreteraren Amalthea Frantz. Frantz kommer att agera som biträdande chefredaktör på 50 procent.

– Det känns jättefint att vara tillbaka igen och jag ser fram emot att utveckla tidningen tillsammans med Amalthea, säger Annie Hellquist i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att Arbetaren fortsätter vara en pressröst med ett tydligt underifrånperspektiv, som berättar om klassamhället så som det ser ut i dag fortsätter hon.

Amalthea Frantz säger i samma pressmeddelande att hon ser framemot samarbetet med Annie Hellquist:

– Jag ser fram emot samarbetet med såväl Annie som hela redaktionen. Just nu fokuserar jag på att alla anställda både ska få arbetsro och kunna blicka framåt.

Läs mer:

Kommentarer är stängda.