Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Har ni missat Den Romska Förintelsen?



Under andra världskriget mördades upp emot 500 000 romer i nazisternas koncentrationsläger. I denna serie får vi reda på mer om romernas historia under andra världskriget, en historia utanför historieböckerna och som få känner till.

Avsnitt 1

Anna Trollmann växte upp i Dalarna utan att känna till sitt romska ursprung. I vuxen ålder har Anna fått reda på sitt släktskap med Johann ”Rukeli” Trollmann, som föddes 1907 i Tyskland och som var en framgångsrik boxare. Johann var sintirom och blev under 1930-talet diskriminerad, steriliserad och sattes slutligen i koncentrationsläger där han mördades av nazisterna. Anna vill ta reda på mer om vem Johann Trollmann var för att förstå sin egen identitet och för att lära sina barn om romernas historia. Del 1 av 6.

Avsnitt 2

Under andra världskriget var romerna en av de grupper som var värst utsatta för nazisternas medicinska experiment, under ledning av nazisternas chefsläkare Josef Mengele. Miritza Lundberg, känd musiker i Finland, kan inte förstå hur detta kunde få ske. Hon vill få reda på varför hennes folk fick genomlida nazisternas medicinska experiment. Miritza beger sig ut på en resa med fruktansvärda berättelser om hur nazisternas experiment och mördande av romer skedde. I Polen träffar hon Rita Prigomore, som har upplevt det ofattbara själv. Del 2 av 6.

Avsnitt 3

Alfreda Markowska, eller Nontcha som hon kallas bland romerna, var en romsk kvinna från Polen vars hela familj mördades av nazisterna. Hon föresatte sig att rädda så många romska och judiska barn som möjligt, vilket hon gjorde med livet som insats. Hennes svenska släkting Dolores ”Dolly” Andersen vill nu, 80 år senare, ta reda på mer om Alfredas livsgärning. Varför känner så få till denna hjälteinsats idag? Resan går från Malmö till Polen och till sist ett möte med ett av de barn som räddades av Alfreda – en av de sista romska överlevarna från andra världskriget. Del 3 av 6.

Avsnitt 4

Milaja Lindroos är uppvuxen i Helsingfors och hennes mamma Miranda Vuolasranta har vigt sitt liv åt kamp för romernas rättigheter i Finland. De romer som inte ansågs behövas vid fronten under andra världskriget sattes i tvångsarbetsläger av den finska staten. För att förstå sitt eget arv söker Milaja svar på var hennes släkt tog vägen och får träffa experter och forskare som berättar om hur romernas utsattes under andra världskriget. Hon möter även Finlands tidigare president Tarja Halonen. Milajas resa tar henne till slut till Auschwitz där alla trådar knyts ihop. Del 4 av 6.

Avsnitt 5

Den romska flickan Hanna Brzezinska var bara 8 år när hela hennes familj mördades av nazisterna i Polen. Hon själv överlever mirakulöst och kom mot alla odds till tryggheten i Sverige i krigets slutskede. I Luleå lever Hanna Brzezinskas barnbarn Mattias Kalander, 40 år. Mattias känner att det saknas pusselbitar ur Hannas liv och nystar därför i de knappa uppgifter som finns om hans mormor. Resan går till karantänläger, hamnar, arkiv, museum, koncentrationsläger, forskare och författare. Del 5 av 6.

Avsnitt 6

År 1934 är den romska familjen Karoli på resa till Frankrike då de nås av ett telegram från den norska staten som meddelar att deras pass inte längre gäller. Familjen är inte välkomna hem till Norge och är nu statslösa i ett Europa där nazismen breder ut sig. Efter kriget lyckas tre överlevande familjemedlemmar ta sig hem till Norge. 18-åriga Massimo Dahl från Oslo är barnbarnsbarn till en av de tre, och han vill veta vad som hände hans familj och varför de inte var välkomna tillbaka till Norge. Massimo träffar släktingar, romska föreningar och besöker flera museer och upptäcker att norska politiker och makthavare stiftade lagar som drabbade romerna i Norge hårt. Del 6 av 6.

HÄR hittar du alla avsnitten.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

Kommentarer är stängda.