Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Afghansk kvinnorättsaktivist gripen

AFGHANISTAN | Den afghanska kvinnorättsaktivisten Zarifa Yaqobi och fem av hennes manliga kollegor greps av talibanska säkerhetsstyrkor på torsdagen i Afghanistan. Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter betraktar gripandet som ”djupt oroväckande”.

Det var när en kvinnorättsorganisation höll en presskonferens i huvudstaden Kabul på torsdagen som talibanska säkerhetsstyrkor grep Zarifa Yaqobi och fem andra personer.

Övriga kvinnliga deltagare på presskonferensen ska ha hållits kvar i ungefär en timme då de också enligt rapporter ska ha genomgått kroppsvisitering, dessutom ska deras telefoner ha granskats innan de släpptes, uppger Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheters talesperson Jeremy Laurence.

”Alla afghaner har rätt till fredlig mötesfrihet, yttrande- och åsiktsfrihet, utan rädsla för att bli gripna eller hotade. Vi uppmanar de facto-myndigheterna att respektera dessa rättigheter, skriver Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i ett uttalande på fredagen.

The post Afghansk kvinnorättsaktivist gripen appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy