Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

I marginalen: ”Krigsprofitörerna växer ’exceptionellt’”

”Vi är väl positionerade att möta efterfrågan inom våra kärnområden (dödliga vapen)”, skriver Saabs vd och koncernchef i en kommentar den 26 juli (Foto: Frans Berkelaar / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I skuggan av Ukrainakriget växer den en globala vapenindustrin ”exceptionellt”, rapporterade SVT under den gångna helgen. Den globala vapenindustrin har sett till att profitera rejält på Ukrainakriget och militarismens strypgrepp på världen.
Med kriget som ursäkt har exempelvis ett femtontal regeringar i Europa beslutat att öka militärutgifterna med över
2 000 miljarder kronor under de närmaste åren. Inte sedan det gamla kalla krigets kapprustning har militärutgifterna ökat så mycket som nu, vilket har fått den europeiska vapenindustrins vinster och börskurser att skena.
Sedan Ukrainakrigets början har exempelvis tyska Rheinmetalls, Tysklands största vapenkoncern, börskurs ökat med 120 procent. Till följd av den tyska S-ledda regeringens beslut att öka militärutgifterna med uppemot 1 000 miljarder beräknas Rheinmetalls försäljning att öka med 25 procent både i år och nästa år.
För den amerikanska vapenindustrin, världens största, har Ukrainakriget och den globala upprustningen inneburit en orderuppgång som saknar motstycke. ”Försvarsjätten Lockheed Martin (LMT) fortsätter att vinna stora segrar. Igår fick LMT ett kontrakt på 225 miljoner dollar (1 dollar är drygt 9 svenska kronor) från Naval Air Systems Command. Dessutom har LMT säkrat ett kontrakt (med Pentagon) på 30 miljarder dollar för cirka 375 F-35 stridsflygplan med en avtalsperiod på tre år”, rapporterade Business News den 19 juli.
Till det ska läggas alla ordrar som Lockheed Martin får från regeringarna i Europa, exempelvis Tysklands som beställt 35 F-35 stridsflyg till en kostnad av nära 80 miljarder kronor.

Även de svenska vapenfabrikerna tillhör krigsprofitörerna och att Sverige går med i Nato öppnar nya marknader för exempelvis Saabkoncernen, landets största vapenfabrik.
”Vi är väl positionerade att möta efterfrågan inom våra kärnområden (dödliga vapen)”, skriver Saabs vd och koncernchef i en kommentar den 26 juli och fortsätter:
”Ett svenskt Natomedlemskap innebär ökade möjligheter för Saab att förse alliansen och dess medlemsländer med avancerad försvarsförmåga och ger Saab tillgång till Natos forskningsprogram. I det andra kvartalet ökade Saabs order­ingång med 76 procent”.
• Varken Putin eller Nato.
• Förstatliga krigsmaterielindustrin för att möjliggöra en omställning till samhällsnödvändig och grön produktion.
• Kamp för global nedrustning och kärnvapenförbud.
• För en socialistisk värld i fred och frihet.

Inlägget I marginalen: ”Krigsprofitörerna växer ’exceptionellt’” dök först upp på .

Kommentarer är stängda.