Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tigrays rebeller: Redo för samtal

Tigreanska folkets befrielsefront är redo för ”handfasta” fredssamtal med Etiopiens regering, säger rebellgruppen i ett uttalande.

ETIOPIEN | Villkoret för samtal är enligt befrielsefronten TPLF:s uttalande att Afrikanska unionen (AU) medlar i samtalen.

”Dessutom är vi redo att bistå till ett omedelbart och ömsesidigt stopp av väpnade aktioner i syfte att uppnå en konstruktiv atmosfär”, skriver man i kommunikén som kom på det etiopiska nyåret.

Regeringen i Addis Abeba uppgav i augusti att den var redo för samtal och insisterade även den på att AU skulle leda medlingen.

Det utspelet kom efter att strider brutit ut i norra Etiopien mellan regeringsstyrkor och rebellerna. Båda sidor beskyllde då varandra för att ha brutit mot den vapenvila som ingicks i mars.

TPLF har tidigare motsatt sig AU som medlare, då man anser att unionen har för nära band till premiärminister Abiy Ahmed.

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då etiopiska regeringsstyrkor intog Tigray. Konflikten rör bland annat styret i Tigray.

The post Tigrays rebeller: Redo för samtal appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.