Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Extrem normalisering av rasism i valet

Det här valet är Sverigedemokraterna bästa vänner med högerpartierna M, KD och L. Rasismen och partiets historia har normaliserats till en ny nivå.

CISSI LAMKE

Vilka fler är det SD samarbetar med? Det handlar både om närmast nazistiska organisationer, men också om kriminella MC-gäng. (Men faktiskt avgick även en moderat lokalpolitiker nyligen på grund av kontakter med MC-gäng.)

Enligt uppgifter i media har allt fler SD-politiker kontakter med högerextrema organisationer. En tidigare ledande SD-tjänsteman, Christoffer Dulny, arbetade för extremhögerns satsning AltRight Corporation (vars svenska del aldrig blev av) – och har offentligt uttryckt sin beundran för Adolf Hitler.

Individuellt eller som parti samarbetar SD bland annat med högerextrema Alternativ för Sverige och nazistiska NMR. Ledande SD-are uttalar sig för målet att bli en bred samlingspunkt för extremhögern.

Partiet driver också nyhetssajten Riks, som bland annat ägnar sig åt att hetsa mot etablerade politiker som Annie Lööf och miljöminister Annika Strandhäll. Det är inte otroligt att Riks inspirerat till mordet i Visby och till planerna på att mörda Annie Lööf.

Detta har granskats av antirasistiska Expo, som i nya artiklar visar att Sverigedemokraterna bildades av svenska nazister med rötter i bland annat nazistiska Nordiska Rikspartiet och Bevara Sverige Svenskt. Ungdomsförbundets första ordförande var också öppet nazist. Under sina första år på nittiotalet samarbetade SD också öppet med partier som franska Front National och det italienska fascistpartiet Movimento Sociale Italiano.

Att högerpartier – Moderaterna, Liberalerna och KD – samarbetar med SD är för att säkra regeringsmakt efter valet. En högerregering efter valet skulle innebära stort inflytande för SD:s rasism och högerpolitik.■

Inlägget Extrem normalisering av rasism i valet dök först upp på .

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy