Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Socialdemokraternas tidningskoncern

En gång i tiden hade socialdemokraterna en mycket omfattande tidningskoncern. Av denna återstår idag i stort sett ingenting. Den består nämligen bara av AIP Press Media AB som ger ut Aktuellt i Politiken. De flesta tidningar som kallar sig socialdemokratiska ägs av samma tidningskoncern som äger de flesta borgerliga tidningar i Sverige.

Aktuellt i politiken grundades 1953 med namnet Aktuellt i Politik och Samhälle. Grundare var Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Sven Aspling. Tidningen utkom då med 20 nummer per år som politiskt magasin.

1992 omvandlades tidningen till en veckovis utkommande nyhetstidning och tidningen utökades till 40 nummer per år. Året därpå, 1993, utökades utgivningen till 50 nummer och fick klassificeringen lågfrekvent dagstidning, vilket berättigade till statligt driftsstöd.

Bland Aktuellt i Politikens chefredaktörer sedan starten 1953 kan nämnas Åke Fors, Sven Dahlin, Macke Nilsson, Nils Hillén, Enn Kokk, Håkan Quisth, Peter Hultqvist, Ove Andersson, Eric Sundström, Jan Söderström och Fredrik Kornebäck.

Sen juli 2019 är Maria Persson chefredaktör och ansvarig utgivare. VD för AIP Press Media AB är Daniel Färm.

Nyheter från tidningar

Kommentarer är stängda.