– Jag möter många människor som säger till mig att det här är en svår tid att leva i, säger Thage G Peterson, när vi talas vid på telefon inför hans tal i Älmhult.
– De frågar, hur länge orkar vi? Det är kriget i Ukraina, Nato-debatten, pandemin och smittan som sprider sig i Kina.
I en tid när människor känner stark oro tycker han att socialdemokratin har en särskild uppgift att ge människor framtidshopp.
– Jag hoppas vi får en valrörelse där vi anstränger oss för att sprida glädje! Vi som är äldre vet att det är viktigt att våga drömma, utan drömmar och visioner går samhället under. Vi måste visa enighet, att det går att förändra samhället. Det måste vi ge hela vår kraft för. Den borgerliga oppositionen och Sverigedemokraterna har inget för de breda folklagren.
I sitt tal citerade Thage G Peterson författaren Stig Dagerman:
”I tider som saknar hopp finns inte något värre fängelse än framtiden”.
Han kommenterade vidare:
”Det är nu som idédebatten behövs. Det är idélöst i Sverige i dag. Också inom socialdemokratin och i arbetarrörelsen. Vi behöver en friare och vildsintare debatt. Vi behöver udda idéer om framtiden. Jag vill uppmana er: Man måste säga vad man tycker, annars brinner man upp inifrån.”
Många ville komma och lyssna när Thage G Peterson skulle första maj-tala i Älmhult, enligt uppgift drygt 150 personer. Foto: Ola Helgotsson
Thage G Peterson skulle gärna se lite fler agiterande talare. Själv har han eldat upp sig under tågresan från Stockholm till Växjö, där han bor på hotell inför besöket i Älmhult.
– Jag måste ha något varje dag som jag retar upp mig på, säger han finurligt och berättar vidare att han är uppe vid sjutiden varje morgon.
– Visst har jag lite krämpor, jag har en krycka som jag stöder mig på, men jag känner glädje över att få leva.
Vid 88 års ålder vet han en del om livets utmaningar på ålderns höst och därför tar han också upp risken för fallolyckor i sitt tal, som spänner över flera ämnen. Han uttrycker tydligt sin mening om Sverige och ett eventuellt medlemskap i Nato är inget han förordar.
– Den svenska försvars- och säkerhetspolitiken skall värna om Sveriges oberoende och självbestämmande. Vår utrikespolitik avgörs i Stockholm. Inte i Washington, Moskva eller Bryssel, sa han i sitt tal.
Fredsfrågan är viktig för Thage G Peterson.
– Jag tycker att det är hög tid att Sverige skriver på FNs konvention mot kärnvapen, säger han, med tydlig adress till regeringen.
Som barn lärde han känna författaren Elin Wägner, som kom att prägla hans uppfattningar starkt i frågor som jämställdhet mellan könen, kampen för fred och mot miljöförstöring. I höstas släppte han en bok som fick fina recensioner, ”Elin i mitt liv – Om Elin Wägner och mitt unga jag” (Carlssons förlag) där han berättar om den ovanliga vänskapen.
Det har blivit många förstamajtal genom åren. Det första höll han i Nykvarn 1962, inför 8–10 personer, medan snön föll.
– När jag var klar fick jag höra: Tack för att du inte höll på längre, säger han och skrattar åt minnet.
Sedan dess har Thage G Peterson hållit förstamajtal på runt hundra platser, från Malmö i söder till Kiruna i norr, från Lysekil i väster till Norrtälje i öster. Hans tal har hållits under åtta partiledares tid, med början under Tage Erlander. Endast under åren som talman och under pandemin har han avstått från att tala. Ett starkt minne är talet han höll för omkring 12 000 personer i Sundsvall. Oavsett antal som lyssnar ger han sitt allt.
Thage G Peterson är Nackabo, precis som statsminister Magdalena Andersson.
– Jag är stolt över henne, tycker hon sköter sig fint! Men hon får inte ha för bråttom i Natofrågan, säger Thage G Peterson, och tillägger att han är stolt över regeringens andra Nackabo, energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar, också.