Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Visst utrymme för ordförandelandet”

EUs medlemsstater turas om att vara ordförandeland, sex månader i taget. Under perioden leder ordförandelandet möten i ministerrådet, både i formella och informella möten. Första halvåret 2023 är Sverige ordförandeland i EU, för tredje gången. 

Det är kommissionen som föreslår ny lagstiftning i EU, förslag som diskuteras och förhandlas i och mellan Europaparlamentet och ministerrådet. 

Ordförandelandet har till uppgift att föra rådets arbete med EUs lagstiftning framåt. En stor del av de frågor som förhandlas under en period har påbörjats under tidigare ordförandeskap vilket gör att ordförandelandet inte kan påverka. 

– Det finns ett visst utrymme att sätta sin prägel på dagordningen. Då måste man välja väldigt strikt, säger Mats Engström. 

Han är senior rådgivare på Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) och tidigare bland annat biträdande statssekreterare på miljödepartementet, och gjorde förra året en studie om möjligheten för ordförandeländer att påverka dagordningen.

Ska man påverka måste man ha goda underlag och förbereda sig. Egentligen skulle man börja redan nu, även om man inte vet hur det går i valet. 

Den som vill få upp nya initiativ måste bestämma sig för några få frågor och förbereda bra underlag. Det måste handla om sådant som upplevs vara i hela unionens intresse och som inte kan upplevas som att det gynnar det egna landet.

– Man måste vara ödmjuk inför att det kan finnas andra sätt att se på det så att man inte har ett nationellt perspektiv.

Det finns olika sätt att väcka nya frågor. Ordförandelandet kan sätta upp det på dagordningen på de informella ministermöten som sker eller försöka påverka kommissionen att lägga fram förslag man tycker är viktiga under den egna sexmånadersperioden. Man kan även jobba för att rådslutsatserna som skrivs efter formella ministerrådsmöten ska innehålla riktlinjer för ett fortsatt arbete.

– Ska man påverka måste man ha goda underlag och förbereda sig. Egentligen skulle man börja redan nu, även om man inte vet hur det går i valet. 

Rysslands krig i Ukraina kommer förstås att påverka EU under överskådlig tid. Enligt Mats Engström har kommissionen redan börjat jobba med hur EU kan hjälpa till att återuppbygga Ukraina, när det finns ett fredsavtal. 

– Men EU är också ett maskineri, väldigt mycket processer fortsätter. Arbetet har fortsatt även när det har dykt upp stora kriser. 

På miljösidan är det redan tydligt att intresset för att ställa om från fossila bränslen har ökat. 

– Å andra sidan kanske man skjuter på en del miljökrav inom jordbruket för att livsmedelsproduktionen är viktig, säger Mats Engström. 

Upptäck mer från Nyhetskartan.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa