Flera medlemsstater i östra EU svarade med att i ett öppet brev kräva åtgärder för att Ukraina ska få status som kandidatland.
– Ukraina behöver få kandidatstatus, det innebär inte att de får ett snabbspår till fullt medlemskap, sa Tjeckiens EU-minister Mikuláš Bek vid sitt besök i Stockholm nyligen.
Det är Europeiska rådet, det vill säga stats- och regeringscheferna, som enhälligt beslutar om att ett land ska få kandidatstatus. Det görs på grundval av ett yttrande från Europeiska kommissionen efter att ett land har ansökt om medlemskap.
I dag finns det ingen enhällighet bakom att låta Ukraina bli kandidatland. Sverige är ett av de länder som säger nej.
– Vi vill naturligtvis att Ukraina ska komma så nära EU som möjligt och vi vill gärna underlätta för Ukraina att göra de reformer som krävs för att kvalificera sig som medlemsland, men där är de inte ännu. De är mitt uppe i ett krig och det vore fel att ändra regelverket för ett land som ännu inte har de institutioner som behövs, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren.
– Ukraina ska naturligtvis tillhöra den europeiska familjen och vi ska göra allt vad vi kan från EUs sida att bistå så att den dag freden kommer kan de utvecklas och få de institutioner som gör det möjligt för dem att bli medlemmar.
De länder som i dag har kandidatstatus är Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien samt Turkiet.