Mycket pekar på att mutor och andra oegentligheter har färgat beslutet om gruvkoncession i Gállok. Go home, Beowulf! (Foto: Raymond Stokki)
av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Misstänkt jäv, partiska tjänstemän och en ”bjudresa” kan ha färgat beslutet om gruvkoncession i Gállok/Kallak. Efter regeringens beslut och DN:s avslöjande förra veckan har näringsministern KU-anmälts. Gruvföretaget Beowulfs ordförande pudlar i sina Facebookinlägg. Batterifabriken Northvolt fick rabatt på tillstånd av kommunen.
Den senaste veckan har staten och kapitalet sannerligen visat sig vara i samma båt. Efter att DN förra veckan avslöjade om bland annat jäv i Gállokbeslutet har nyheten återrapporterats i flertalet stora mediakanaler.
Det hela fick Miljöpartiet att återigen anmäla näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) till konstitutionsutskottet (KU).
Frågan om jäv gäller regeringskansliets handläggare som ansvarade för ärendet om gruvan. Denne har tidigare suttit som jurist på Sveriges geologiska undersökningar (SGU) och ska då ha deltagit i beslutet om att järnmalmen i Gállok är av riksintresse.
Bland andra DN hänvisar till en professor i förvaltningsrätt som hävdar att det troligen rör sig om jäv, då handläggaren har deltagit i beslutet på två olika instanser.
Enligt DN ska frågan om att klassa järnmalmen som riksintresse ha varit viktig för beslutet. Detta blev tydligt av regeringens beslut att ett riksintresse behövdes för att kunna ställas mot rennäringen. Det hela låter alltså som ett beställningsjobb.
Näringsministern menar att handläggaren från regeringskansliet inte har deltagit i beslutet som regeringen har handlagt om koncession för en gruva i Gállok, men att denne däremot varit delaktig i beslutsdelen hos SGU tidigare.
Mutor, jäv och bjudresor färgade troligen beslutet om gruva i Gállok.
En mutskandal är också en fråga i bakgrunden, då en geolog från SGU har deltagit på en konferens i Alperna. Geologen ska ha bjudits av ett konsortium, där Beowulf Mining (företaget bakom gruvan i Gállok) ingår. Geologen fick resa, hotell, luncher och middag betalt, vilket enligt professorn i förvaltningsrätt ligger på gränsen till en muta.
Därtill visar DN:s grävande att flera högt uppsatta tjänstemän vid SGU har tagit ställning för gruvan på sociala medier. Två avdelningschefer har bland annat gillat ett inlägg från gruvlobbyn Svemins kommunikationschef, som hävdade att en gruva i Gállok inte skulle slå undan rennäringen.
Under den senaste veckan har det även uppmärksammats på sociala medier hur Beowulfs ordförande Sven Otto Littorin å ena sidan i intervjuer talat om samexistens med samebyar, men samtidigt i sociala medier visar motsatsen.
Littorin har bland annat delat en krönika från tidningen Affärsvärlden som skriver att rennäringen måste nedprioriteras, samt att Naturvårdsverket och Länsstyrelser inte ska gå miljöns ärenden. Inlägget från Littorin ska nu vara borttaget.
Beowulf Minings aktie steg som aldrig förr i vintras efter att Thorwaldsson som nytillsatt näringsminister yppade det historiska: ”Vi älskar gruvor i Socialdemokraterna (…) jag hoppas kunna öppna och ge tillstånd till flera nya gruvor.”
Men sedan regeringen beslutade till företagets favör har Beowulfs aktie sjunkit med siktet inställt på nivån innan sossarna ingav hopp hos gruvkapitalisterna.
En annan närliggande fråga som har varit uppe den senaste veckan är hur batterifabriken Northvolt fick rabatt i miljonklassen av Skellefteå kommun. Det handlade om en byggavgift för två industrilokaler som skulle ha kostat 2,4 miljoner kronor.
Det var en avgift som byggnadsnämnden prutade ned med 50 procent, dessutom utan att Northvolt ens hade begärt rabatt. Enligt SVT har Northvolt flera gånger fått rabatter på sina bygglov.
Minerallagen ger redan idag i princip all vinst till gruvföretagen och endast gruvdamm till statskassan. Men den senaste tidens nyheter visar än mer på hur politiken och staten sitter i samma båt som kapitalet. En situation som bara kan förändras med kamp för ett gemensamt, hållbart och rättvist samhälle.
Inlägget Metaller och mineraler: Staten och kapitalet i samma båt dök först upp på .