Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

GoToSocial – en liten ersättare för Twitter

GoToSocial är en mikrobloggtjänst och en av Fediversums ersättare för Twitter. Det är dock bara en server utan användargränssnitt. För att använda GoToSocial behöver en därför använda ett program som tillhandahåller ett användargränssnitt. Det finns en mängd sådana program, både webbsajter och appar. De flesta är gjorda för Mastodon. Om de fungerar för Mastodon fungerar de även för GoToSocial.

Ett konto På GoToSocial innebär att det går att kommunicera med alla personer som har ett konto i Fediversum. Det kan vara på Mastodon, Misskey, Pleroma eller nån annan programvara och på vilken instans som helst.

När GoToSocial används genom en sådan app känns det precis som att använda Mastodon. Det finns bara några små skillnader. En profil har också en skrivskyddad webbvy som är enklare än webbvyn på Mastodon. GoToSocial har en teckengräns på 5 000 som standard men administratören kan ändra det. Detsamma gäller många andra inställningat. Webbvyn laddas mycket snabbare än på Mastodon.

GoToSocial använder mindre lagringsutrymme och minne samt färre andra resurser än Mastodon, så det kan köras på mindre kraftfulla system. De flesta instanser är små eller mycket små med bara en eller två aktiva användare.

Det finns några generella svenskspråkiga instanser av GoToSocial. Det finns dock flera privata och stängda instanser. Alla är små precis som i resten av världen.

Mer om Fediversum.

Läs mer om Fediversum.

Statistik: