– Vi levererar nu ett pärlband av beslut för att bana väg för ny kärnkraft.
Näringsminister Ebba Busch
Ett av dessa ”pärlor” för nya kärnkraftverk kan bli en enorm statlig satsning enligt förslag i en utredning som presenterades i måndags.
Enligt förslaget i utredningen ska staten låna upp minst 300 miljarder kronor för fyra nya storskaliga reaktorer. Staten ska, enligt utredaren Dillén, stå för 75 procent av kapitalet som behövs för att bygga de nya reaktorerna. Privata investerare står för resterande 25 procent.
Samma regering som är helt kallsinnig till att satsa statliga pengar på att göra något åt krisen i sjukvården eller skötseln av järnvägen kan alltså tänka sig att låna upp minst 300 miljarder till kärnkraft. Dessutom kan denna regering som alltid talar om skattesänkningar införa en skatt för elkonsumenterna för att kärnkraftsbolagens vinster ska vara säkrade.
Tiden för att bygga dessa kraftverk kommer sannolikt – i likhet med alla andra liknade projekt –ta mycket längre tid än i regeringens planer (två till 2035 och tio till 2045..)
De verkliga kostnaderna kommer sannolikt också bli mycket högre. Klimatgranskaren har räknat på kostnaderna och kommit fram till att en satsning på 10 reaktorer till 2045 kommer att kosta svenska skattebetalare minst 2 400 miljarder kronor över 60 år. Alltså lika mycket som två hela statsbudgetar.
Tidöregeringen föredrar helt klart kärnkraft framför andra energislag. Som en hel del kritiker påpekat så kan en sådan enorm och ensidig satsning riskera att bromsa vind, sol och andra kraftslag under hela den tid då vi ska vänta på utbyggnaden av kärnkraften.
Ett argument som framförs för att bygga ut kärnkraft är att framtiden kommer kräva enormt mycket större energimängder. Personligen tror jag inte på tanken att det ”räcker” att gå över till förnybar energi (och kärnkraft tillhör inte ens denna kategori) utan att också ta itu med den enorma energiförbrukningen. Alla energikällor, även de förnybara, har några typer av negativa konsekvenser för miljön. Vi måste samtidigt med utbyggnad av grön energi också minska och effektivisera vår energiförbrukning.
Men förutom den synvinkeln så har hittillsvarande prognoser för energiförbrukning visat sig vara felaktiga. Detta påpekas av journalisten Tomas Ramberg i en artikel i DN:
Elprognosutredningen från 1974 trodde till exempel att elanvändningen år 2000 skulle kunna bli runt 350 TWh. I verkligheten blev den mindre än hälften, under 150 TWh.
Elanvändningen i Sverige har stått stilla i nästan 40 år. På senare tid har den till och med minskat. Förra året hade Sverige den lägsta elförbrukningen sedan 1990.
Ändå har befolkningen växt med två miljoner och den svenska ekonomin nästan fördubblats under samma period.
Vi har alltså som samhälle blivit bättre på att inte slösa med energi. Ett glädjande faktum. Vi måste fortsätta på den vägen och driva på för ännu fler energibesparingar och smarta energilösningar.
Istället för Tidöregeringens ensidiga, kostsamma och felaktiga satsning på ny kärnkraft bör vi avveckla kärnkraften och satsa på förnybar energiproduktion.
Det energislag som har störst möjlighet för snabb utbyggnad är vindkraften. Såväl havsbaserad som landbaserad vindkraft är viktiga för att bidra till klimatomställningen.
Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet avvisar Tidöregeringens kärnkraftssatsning. Låt oss hoppas att Socialdemokraterna också gör det.