I årets svenska val till EU-parlamentet var det 49,3 procent av de röstberättigade som inte deltog. Det är första gången som valdeltagande i EU-val minskat i Sverige under de senaste tjugo åren. Jag vågar inte gissa hur det påverkat resultatet. Men det är naturligtvis ett sorts demokratiskt problem att nästan varannan väljare inte bryr sig om vilka som styr över dem.
Mandatfördelningen är i stort sett oförändrad. Alla partier behåller sina mandat från det förra valet, förutom KD som förlorar ett mandat och V som vinner ett.
De partier som oroat sig för att backa så mycket så att de skulle åka ur parlamentet (KD, C och L) säger att de, trots att de backat med 3,5 procent (C), 2,9 procent (KD) eller i stort sett står still på kanten (L) är glada för att de vänt den nedåtgående trenden. Moderaterna verkar vara glada för att de inte blev omkörda av SD och socialdemokraterna är glada för att de för första gången i ett EU-val inte backade utan istället ökade (+1,4 procent).
De som har anledning att verkligen vara glada är Vänsterpartiet (+4,2 procent) och Miljöpartiet (+2,3 procent). Det är en glädje som jag naturligtvis delar.
Murbyggarna i SD är däremot inte glada eftersom de nu backar för första gången med minus 2,1 procent. Det gläder däremot mig desto mer.
I övriga Europa tycks tyvärr högern och ytterhögern gå fram, men däremot inte så mycket som förväntat även om resultatet för Frankrike, där Le Pens parti verkar bli det största i hela EU, är helt förskräckligt.
Men Sverige och de nordiska grannländerna Finland och Danmark avviker från denna europeiska trend. För även i Finland och Danmark stärks vänstern och försvagas ytterhögern.
I Finland ökar Vänsterförbundet med 6,9 procent och får 17,3 procent medan de högernationella Sannfinländarna minskar med 6,2 procent och hamnade på 7,6 procent.
I Danmark ökade de två partierna till vänster om socialdemokraterna. Socialistisk Folkeparti ökade med 4,2 procent och fick 17,4 procent. Enhedslisten ökade med 1,5 procent och fick 7,0 procent. Det reaktionära Dansk Folkeparti backade däremot med 4,4 procent till nu 6,4 procent.
Så låt oss utan djupare analyser just nu bara glädjas en liten stund åt de nordiska framgångarna. Det behöver vi.