Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Är parollerna antisemitiska? PEPPRAT RÖDGRÖNT

Vi nås av nyheter om massiva protester mot Gazakriget i USA. På fler än 80 universitet runt om i USA pågår aktioner. Demonstranterna kräver att deras universitet klipper alla finansiella band till Israel och företag som studenterna menar stöttar Israels krigföring i Gaza.

I rapporterna har det hävdats att det förekommit anti-judiska attacker eller antisemitiska slagord. Men jag har inte sett att det getts några exempel på vilken typ av slagord detta skulle handla om.

När det på svensk TV (Rapport i torsdags) rapporterades från demonstrationer mot Israels deltagande i Eurovision-tävlingen sa reportern att det förekommit anti-semitiska slagord. Men inte heller han berättade vilka slagord som skulle ha varit anti-semitiska. På radion dagen därpå hör jag däremot en reporter som säger att demonstranter ropat: ”Krossa Sionismen” och ”From The River To The Sea – Palestine Will Be Free”. Dessa paroller påstod han var antisemitiska.

Det börjar bli tröttsamt att ständigt förhålla sig till det här ytliga antisemitiska kortet.

Antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar därför att de är judar. Det handlar dels om stereotypa föreställningar och myter, dels om en negativ inställning till judar som grupp. Jag har skrivit mer om detta ämne i en blogg från 2020: ”Men vad är då antisemitism och vad är inte antisemitism”. Läs gärna den.

Extrema s.k. Israelvänner som till exempel den f.d. kristdemokraten Adaktusson har alltid haft en mycket vid ”definition” av begreppet antisemitism. För några år sedan ansåg han att det faktum att vår dåvarande utrikesminister Wallström inte var välkommen till Israel (p.g.a. erkännandet av Palestina) var ett uttryck för detta. Adaktusson tyckte däremot inte att det sa något om den nuvarande israeliska statsledningen som har samma hållning och stämplar all kritik mot staten som just antisemitisk

Men hur är det då med parollerna ovan?

Sionismen (tanken att det judiska folket ska leva som en nation i det historiska Palestina och som resulterade i staten Israel) var en reaktion på den europeiska antisemitismen. Läs gärna även om detta i ett tidigare blogginlägg. Det är statsideologi i Israel och motiverar apartheid-politiken, den fortsätta ockupationen och bosättarnas stöld av palestinsk mark. Men det är inte en tanke eller ideologi som omfattas av alla judar (se bilderna som exempel).

Judar mot sionism och massakern i Gaza

Sionismen är alltså en ideologi. Förutom att jag personligen, och i allmänhet, inte är så förtjust i paroller där olika fenomen ska ”krossas” (men det är en annan diskussion) så tror jag sällan att ideologier kan ”krossas”. Men parollen är ett sätt att uttrycka motstånd mot denna ideologi som vägleder den israeliska statsledningen. Däremot är den på inget sätt antisemitisk. Den uttrycker inte i sig något hat mot judar eller fientlighet mot judar som grupp, däremot mot tanken att upprätta och expandera en stat på bekostnad av ett annat folk.

Parollen om en fri palestinsk stat från floden till havet är inte heller i sig en antisemitisk paroll. Den talar om ett fritt Palestina, fritt för alla folk som lever där. Den riktar sig inte mot det judiska folket. Den säger inte att judarna ska kastas ut. Den säger bara att judarna inte ska vara ett överordnat folk i denna stat. Att samma rättigheter ska gälla för alla som lever i det historiska Palestina. Det är den tolkning jag har stött på hos alla som gett upp tanken om en tvåstatslösning. Säkert finns det grupper som har en annan tolkning. Och det är väl ett problem med parollen. Paroller är oftast ganska trubbiga instrument för att uttrycka politiska tankar. Men parollen är inte i sig anti-semitisk.

Men tyvärr kommer vi få höra den här typen av anklagelser även i fortsättningen. Falska beskyllningar mot dem som uttrycker solidaritet med det palestinska folket och dess rättigheter.

Med detta sagt är det fortfarande lika viktigt som det alltid varit att vara vaksam mot antisemitismen. Inte bara när den kommer från nationalsocialister utan också om den förekommer i rörelsen för solidaritet med palestiniernas sak. Men vi ska inte för den skull falla undan för falska beskyllningar.

Upptäck mer från Nyhetskartan.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa