Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya Parabol ute med artiklar om bland annat NATO och DCA-avtalet Gunnar Walls blogg

DET HAR VARIT MÅNADSSKIFTE OCH ett nytt nummer av nättidskriften Parabol Press är ute igen.

Som vanligt är det gott om aktuella, kontroversiella och initierade texter.

Erni och Ola Friholt skriver ett öppet brev till Sveriges riksdagsledamöter om det DCA-avtal mellan Sverige och USA som ska upp i riksdagen för godkännande. De menar att avtalet strider mot grundlagen eftersom det upphäver svenska folkets kontroll över det egna territoriet.

Carolina Sundell utvecklar i en artikel ett liknande resonemang när det gäller det svenska medlemskapet i NATO, att det kräver en grundlagsändring eftersom en väsentlig portion av regeringens befogenheter lämnas över till militäralliansen.

Lars Drake, aktiv i nätverket Folk och Fred, utvecklar i en längre text varför han menar att avtalet är ett hot mot svensk säkerhet, inte någon ökad trygghet. Innebörden är att Sverige ska bli en frontstat för USA i ett eventuellt kommande krig mot Ryssland.

Den här gången hittar vi också en artikel av Kristin Linderoth och Magnus Granberg om konflikten mellan Tesla och den svenska fackföreningsrörelsen. Den diskuterar framför allt hur det kommer sig att IF Metall som har försvagats under de gångna åren faktiskt har framgångar mot Tesla.

I en essä tar Hanna Nilsson upp kritiken mot den annonserade nya lagen som ska ge individen rätt att själv välja juridiskt kön. Hon redovisar bland annat invändningarna från kvinnojourerna.

Francisco Contreras intervjuar författaren Ernesto Katzenstein om en bok han skrivit om Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året. Katzenstein menar att det är den israeliska bilden av vad som skedde som helt dominerat medierna och att många anklagelser mot Hamas är obevisade. Det har lett till att han till och med stämplats som förintelseförnekare. I intervjun kommenterar han det med ”Jag trodde inte mina ögon”. Och tillägger: ”Jag som har släktingar som dött i Förintelsen”.

Kamal El Salim har gått igenom Expressens förstasidor under två år och konstaterar att på 586 av 671 förstasidor finns det artiklar om Vladimir Putin. Att han förekommer kan förefalla vara naturligt med tanke på hans ansvar för kriget mot Ukraina. Men bara 56 rubriker handlar om Ukraina. Och ingen rubrik handlar om en annan blodig konflikt: Israels krig mot befolkningen i Gaza.

Månadens Parabol innehåller mycket annat. Klas Gustafson skriver om hur biografier blivit en statusgenre i bokvärlden. Och Ignacio Ramonet tar upp hur extremhögerns tankar blivit en religion för dem som saknar tro. Med mera.

Och så en intervju med mig om att min senaste Palmebok fick Guldspaden. Och som vanligt min krönika Månadens Palme som den här gången handlar om ett känsligt kapitel: Palme och IB.

Kommentarer är stängda.