Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det visar att folklig opinion och protester har betydelse PEPPRAT RÖDGRÖNT

Varje vecka har vi demonstrerat här i Uppsala mot Israels massmördande i Gaza och för eldupphör. Vi har vetat att vi inte var ensamma. Över hela världen har människor samlats i demonstrationer. Så stärker vi varandra. Trots detta går det naturligtvis att känna både hopplöshet och tvivel om resultat när massmördandet bara fortsätter.

Igår antogs en resolution om omedelbar vapenvila i Gaza i FN:s säkerhetsråd. Det var denna gång 14 av rådets 15 medlemmar som röstade för. USA, som tidigare lagt in sitt veto mot liknande resolutioner, avstod från att rösta. Därmed antogs resolutionen.

I resolutionen som nu antogs ingår också en uppmaning om att utvidga biståndsoperationerna på Gazaremsan och ett krav på att alla hinder för att biståndet ska nå fram ska avlägsnas.

Naturligtvis kan vi tvivla på ifall säkerhetsrådet kan genomdriva denna resolution. Den israeliska staten, som nu är helt isolerad i världen när det gäller avsikten att fortsätta sitt massmördande, har redan svarat att de struntar i FN. Och det har Israel ju gjort förut.

Naturligtvis skulle det behövas sanktioner mot Israel på samma sätt som en gång mot apartheid-regimen i Sydafrika. USA (framförallt), men även andra, borde också sluta förse Israel med vapen.

Ändå visar omröstningen att folklig opinion har betydelse. USA har ju flera gånger tidigare använt sin vetorätt och röstat nej till resolutioner om vapenvila. Denna gång la USA ner sin röst. Netanyahu anklagar USA för att dragit sig tillbaka från ”en principiell ståndpunkt”. Det är knappast fallet. Jag tror inte heller att de tyckte att gränsen för antalet mördade oskyldiga kvinnor och barn just nu hade passerats. Nej jag tror att den nuvarande statsledningen i USA helt enkelt har tvingats att förhålla sig till en växande opinion i USA (som är en del av en världsopinion) för ett stopp på massmördandet. Biden riskerar att förlora presidentvalet därför att alltför många som skulle röstat på demokraterna nu vägrar göra det så länge han stöder Israels krig.

Demonstration i New York

Detta ger, trots allt, ett visst hopp. Nu måste vi fortsätta!

Kommentarer är stängda.