Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Forsells ”garantier”. PEPPRAT RÖDGRÖNT

UNRWA är namnet på FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East). Organisationen har funnits sedan 1949. Den är den viktigaste och allra största av hjälporganisationerna i Gaza. Den behövs idag ingen fantasi för att förstå det livsavgörande i organisationens arbete i Gaza.

Men efter Israels anklagelser om att tolv individer inom UNRWA deltog i attacken den 7 oktober har USA och många länder i Europa däribland Sverige dragit tillbaka stödet till UNRWA. Israel har vägrat att ge några som helst bevis för detta till FN:s granskare. Vi vet alltså inte ens om det finns några bevis. Men även om det vore sant att 12 personer av UNRWA:s 30 000 anställda deltog den 7 oktober så framstår det som bisarrt att anklaga hela organisationen för detta och oerhört grymt att låta det drabba människorna inne i Gaza.

Igår kunde vi se en intervju med Jan Egeland generalsekreterare för norska flyktingrådet på Aktuellt. Egeland beskrev den fruktansvärda situationen för över två miljoner civila:

Nästan alla av dessa är totalt oskyldiga till massakrerna och övergreppen den 7 oktober. Nu har de utsatts för de mest intensiva bombardemanget mot någon civilbefolkning i modern tid…..att pausa biståndet till UNRWA har inget med kriget mot terrorismen att göra……..Det paralyserar den viktigaste livlinan till helt oskyldiga kvinnor och barn i Gaza.”

I Aktuellt-studion var biståndsminister Johan Forsell som genomgått en märklig omvandling sedan han blev minister. Från att i opposition alltid ha varit aggressiv och ilsken utan antydan till minsta leende är han numera mycket len i mun. Tyvärr har inte detta förbättrat innehållet.

Forsell får frågan hur han reagerar på kritiken från Egeland.

Han undviker att svara på den frågan, säger istället att han reagerar på situationen i Gaza – ”vi tänker på dom hela tiden”. Säger sedan att de tagit samma ställning som andra regeringar i Europa och anklagelserna från Israel ”var så pass allvarliga” att man måste gå till botten med detta. Han säger samtidigt att Sverige ökat sin humanitära hjälp (men inte till UNRWA). Men på frågan om detta kan ersätta UNRWAs arbete som står för 80 procent av hjälpen i Gaza påstår han att de nått fram bättre (?!)

EU har börjat ge stöd till UNRWA igen efter att ha fått garantier. När Forsell får frågan hur han reagerar på det säger han att han ”välkomnar det”. Men ändå vill han ha egna garantier. Det räcker tydligen inte med EU: ”vi som stor givare måste få egna garantier”. Denna formalism framstår som motbjudande mot bakgrund av läget i Gaza.

Det ondskefulla hos den nuvarande regeringen går igen på alla områden, även biståndspolitikens.

Kommentarer är stängda.