Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den enes död, den andres vinst PEPPRAT RÖDGRÖNT

Jag läser i Affärsvärlden att Saabs aktie har ökat med 250 procent sedan Ryssland invaderade Ukraina 2022. Saab ligger tvåa på listan över de aktier i krigsindustrin som ökat mest:

I de uppgörelser som Sverige varit inblandat i för att blidka regimerna i Turkiet och Ungern på vägen mot ett svenskt Nato-medlemskap har det också ingått vapenaffärer. Egna och andras (som USA-plan till Turkiet). Nu senast skedde det genom att Saab sålde fyra Jas Gripen till Ungern. Försäljningsvärdet för bara ett av dessa stridsflygplan är ungefär en halv miljard. Affären sägs vara en ”viktig PR-seger för Saab snarare än en ekonomisk framgång”. Och priset var enligt Svd hemligt. För här är det staten och kapitalet i skön förening. Försvarets Materielverk (FMV) tecknade avtal och gjorde en beställning hos Saab av de fyra planen. Därefter undertecknade FMV och den ungerska staten ett kontrakt den 23 februari 2024 om att leverera planen till Ungern.

De strålande tiderna för vapenindustrin är en del av en trend i hela världen.

Allt mer pengar läggs på krigsmateriel. Under de senaste åtta åren har utgifterna för krigsmateriel ökat för att nå en höjdpunkt år 2022 med 2 240 miljarder dollar, motsvarande 25 048 miljarder svenska kronor.

Utveckling av utgifter för vapen i världen från Sipri:

Även om jag tror att de flesta inte är glada över denna utveckling, utanför den lilla kretsen av krigsprofitörer, så ser de nog samtidigt detta som ett nödvändigt ont. Själv vet jag inte. Med stigande ålder har jag alltmer börjat tvivla på de militära lösningarna. Jag vet att många slagits med vapen i hand för det som även jag ansåg vara rätt. Men jag undrar alltmer vad vi uppnådde. Eller kan uppnå på den vägen.

I alla fall känner jag mig varken glad eller stolt över Saabs framgångsrika vapenförsäljning.

Kommentarer är stängda.