Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

900 arbetskamrater ska bort, men det löses med ”nya sätt att arbeta”. PEPPRAT RÖDGRÖNT

Under de senaste åren har vi medborgare nåtts av allt fler larmrapporter om och från den svenska sjukvården. Och det tycks bara bli värre. Resurserna räcker inte till och de som arbetar inom vården slits ut.

Den samlade organisationen för Sveriges kommuner och regioner (SKR) har sagt att det fattas pengar och att ”Vi får gå tillbaka till 90-talet för att ha sådana här stora underskott som vi har nu”, enligt SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. Framförallt är det regionerna som har det svårt. Samtliga 21 regioner räknar med underskott på totalt 15 miljarder kronor i år.

Ända sedan Kristersson blev statsminister med hjälp av SD har hela Tidögänget sagt att de satsar (tillräckligt) på sjukvården.

Men den 10 februari (för tre veckor sedan) satt statsminister Kristersson i en TV-soffa hos TV4 Nyhetsmorgon. Då sa han:

Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården.

Lyssna gärna på det klippet.

Den 22 februari (alltså tolv dagar senare) efter att statsministern sagt detta säger han (istället) till Östgöta Correspondenten:

Nej, jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller. Utan jag har sagt att staten kommer göra sitt för att så långt som möjligt undvika generella neddragningar av viktig medicinsk personal.

Naturligtvis kan inte en statsminister lova vad olika regioner ansvariga för sjukvården ska ta för beslut. Och det hade han heller inte sagt. Däremot sa han att de skulle lägga fram en budget som skulle ”se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”. Men nu handlar det istället om att ”så långt som möjligt undvika” detta. Jag tror att alla måste hålla med om att detta är skillnad och att de bägge uttalande motsäger varandra. Men att inte vara så nogräknad med löften har ju närmast blivit ett signum för Kristersson. Minns till exempel löftet till Hédi Fried….

I alla fall kommer inte denna regering vilja rädda sjukvården. För människor kommer att sägas upp. Och en anledning till att Kristersson blev intervjuad av ”Corren” var att detta drabbar region Östergötland allra värst. Totalt har Region Östergötland cirka 14 600 anställda. Nu varslas 900 av dem om uppsägning. Den moderatstyrda regionen hoppas att minska kostnaderna med 1,1 miljarder genom dessa uppsägningar.

Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) säger om beslutet att:

Morell (m)

Det här är beklagligt, men vi behöver hitta nya sätt att arbeta.

”Nya sätt att arbeta”! Det är något verkligt tragiskt över dessa politiker som slaktar verksamheter inom välfärden med samma uppsyn och samma fraser om att hitta ”nya sätt att arbeta”. Hur kan de få någon att tro att en sådan enorm minskning av personalstyrkan ska kunna motverkas genom detta? Och region Östergötland är inte ensamma. 19 av 21 regioner kommer att göra nedskärningar inom vården under 2024. Totalt rör det sig om en minskning med flera tusen tjänster.

Det fattas alltså pengar till sjukvården i ett samhälle som är rikare än någonsin (om än alltmer ojämnt fördelat) och där vi nästan utan diskussion ökar Sveriges försvarsbudget under år 2024 med 27 miljarder till 119 miljarder kronor.

Nuförtiden är vänsterpolitik sällan speciellt radikal eller visionär (som att ifrågasätta militarism till exempel). Däremot står den oftast för något som borde vara helt självklart. Till exempel att i detta fall avsätta 15 miljarder från staten till regionerna för att bidra till att lösa krisen inom sjukvården. Och naturligtvis föreslår också Vänsterpartiet:

en budget som innebär att man inte säger upp anställda i sjukvården. Det kräver ett tillskott på 15 miljarder från staten till regionerna. Vänsterpartiet föreslår nu en extra ändringsbudget om dessa 15 miljarder.

Du kanske tänker nu att ”vi inte har råd”? Men visst finns det pengar, däremot inte hos regionerna eller kommunerna. Jämför bara med vinstutdelningen till ägarna av storbankerna som Swedbank (17 miljarder i år) eller SEB (beräknat till 24 miljarder i år). Det enda som finansminister Svantesson (M) har att säga om det är ”att det ska bli enklare att byta bank”.

Så nog finns det pengar, men inte för sjukvården så länge som högern får styra.

Kommentarer är stängda.