Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utdelning eller utbildning – del 3 PEPPRAT RÖDGRÖNT

Jag har skrivit två gånger om Roger Akelius stoppade köp av aktier i Academia. Detta fall är viktigt att komma ihåg och använda sig av i diskussionen om marknadsskolan.

Academia är den största skolkoncernen med en omsättning på 15 miljarder. Koncernen expanderar hela tiden genom uppköp av existerande förskolor och skolor. I mitt första inlägg (Ädla syften och aktiebolag) så citerade jag från deras hemsida där det lät som om de knappt tog ut någon vinst alls. Men nu läser jag att:

Sedan något år tillbaka har Academedia även en utdelningspolicy som säger att minst 30 procent av bolagets vinst ska delas ut till aktieägarna.

I det andra inlägget skrev jag att Mellby Gård säkert utsatts för påtryckningar. Detta har nu bekräftats i en artikel i tidningen Affärsvärlden som ”berättar att de utländska fonder som tillsammans innehar en majoritet av aktierna tidigare pressat på för större aktieutdelningar”:

Enligt Affärsvärldens källor satt de utländska ägarna under förra veckan i långa samtal med varandra för att förstå vad som höll på att hända i bolaget. Till slut lyckades de enas om en motattack mot Mellby Gård och Akelius. Pressen från de utländska ägarna blev så stor att Mellby Gård valda att avbryta försäljningen.

Det var alltså detta som gjorde att Mellby Gårds ägare ”fick ont i magen”.

Academia ägs till cirka 60 procent av utländska fonder där anonyma investerare har placerat pengar. Det är fonder med namn som Cobas Asset Management SGIIC SA, LOYS AG, Capital Group, DWS Investments, Taiga Fund Management AS och Dimensional Fund Advisors

Här var det alltså utländska kapitalägare som gick samman och hävdade sina intressen genom en ”motattack”, på bekostnad av svenska skolelever. Ett av uttrycken för problemen i vår demokrati.

Om Akelius hade fått köpa och lyckats sätta utbildning före utdelning så hade det naturligtvis även hotat andra skolkoncerners ägare, som till exempel den riskkapitalfond som äger Internationella Engelska Skolan.

Om du inte sett och/eller spridit vidare denna bild (som sammanfattar vad som hänt på ett enkelt sätt), så gör det:

Kommentarer är stängda.