Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utdelning eller utbildning – del 2 PEPPRAT RÖDGRÖNT

Häromdagen skrev jag om mångmiljardären Roger Akelius som köpt en fjärdedel av aktierna i skolkoncernen Academia. Som största ägare ville han nu ”slopa höga vinster och aktieutdelningar och i stället låta pengarna gå till eleverna”. Han tyckte att man måste välja mellan ”utdelning eller utbildning”.

Att påpeka den uppenbara motsättningen mellan utdelning till aktieägare och att satsa på utbildning och att dessutom ”hota” med att ta bort utdelningen blev för mycket för de övriga kapitalägarna.

ont i magen

Redan igår meddelade säljaren Mellby Gård genom sin vd Johan Andersson att de ”har ångrat sig efter den senaste tidens uppmärksamhet kring affären”. Andersson säger:

Det har inte känts bra alls. Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen.

Som ekonomikommentatorn Kristian Åström på P1 påpekar så har Mellby Gård säkert utsatts för ”påtryckningar”. Det låter mycket sannolikt. Det handlar om mycket mäktiga intressen.

Bland medieröster som representerar detta ”normala kapitalistiska intresse” har vi kunnat läsa i Dagens Industri att Academia nu inte hörde hemma på börsen eller i Affärsvärlden att Akelius planer ”vore en stöld från övriga ägare”.

Men nu är allt åter som vanligt i världens mest udda och enda land där det går att ta ut aktievinster på skattemedel till skolan. Där utdelning får gå före utbildning.

Förstatliga skolan!

Kommentarer är stängda.