Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ädla syften och aktiebolag PEPPRAT RÖDGRÖNT

Sedan jag startade denna blogg har jag skrivit många gånger om de olika problemen med de stora skolkoncernerna och deras vinstuttag. Till exempel för två år sedan om ”Den svenska skolans gökungar” eller ”Skolpengens storlek och fördelning”.

Häromdagen blev det en ganska stor nyhet att mångmiljardären Roger Akelius köpt in sig i den största skolkoncernen Academia. Den hade år 2022 en omsättning på 13 miljarder och en vinst på 767 miljoner. Academedia äger cirka 800 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar, med 100 000 elever och närmare 20 000 anställda.

Akelius

Akelius blir nu huvudägare genom att köpa 24,4% av aktierna från den tidigare huvudägaren Mellby Gård för 1,68 miljarder kronor. Det var inte något speciellt med just detta. Denna typ av köp och sälj förekommer hela tiden inom skolkoncernerna precis som i annan kapitalistisk verksamhet. Det som väckte uppmärksamhet var att han sa att han ”vill slopa höga vinster och aktieutdelningar och i stället låta pengarna gå till eleverna”:

Man får välja om man ska ha utdelning eller utbildning.

Det är ju ett intressant yttrande även om ingen vet hur det blir med den saken ännu.

Academias egen hemsida kan man läsa att de ”driver utvecklingen av framtidens utbildning och att koncernen ”består av människor som brinner för att skapa ett bättre och mer hållbart samhälle, med utbildning och lärande som grund”. Det låter ju fint. Där sägs också att ”99 procent av de ersättningar som AcadeMedia får, främst via skolpengen, stannar i företaget”. När det gäller den del som ”inte stannar i företaget” utan görs som utdelning på aktier så kan det bara ”ses som ränta på investerat kapital”. Men oavsett hur stor, liten eller ”berättigad” denna vinstutdelning än är så har den ändå uppenbarligen en mycket stor betydelse.

För direkt när Akelius hade gjort sitt uttalande om att avskaffa denna vinst till förmån för eleverna så började värdet på aktierna i Academia sjunka. Igår onsdag morgon hade de fallit med 11 procent enligt Aftonbladet. Och på den ”näringslivsinriktade” dagstidningen Dagens Industri skriver Johan Wendel:

Om Roger Akelius menar allvar med sina uttalanden till Di bör aktien inte bara rasa på onsdagen – den har inte något att göra på börsen.

Ja vi får väl se. Men detta blir i alla fall ännu ett tydligt exempel på att vinsten är det avgörande för dem som köper aktier i skolkoncerner. Kanske med undantag då för denne Akelius…?

Ett av flera problem med aktieskolorna

Som sagt, vi får se. Akelius har rätt i att ”Man får välja om man ska ha utdelning eller utbildning”. Men istället för att vänta och hoppas på fler mångmiljardärer med uttalat ädla syften så vore det rimligare att samhället återtog kontrollen över skolväsendet genom en statlig skola som strävar efter att ge likvärdig utbildning åt alla.

Kommentarer är stängda.