Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

För alla som älskar kött men hatar slakt Jens Holm

Älskar du kött lika mycket som du hatar slakt?
Läs min senaste text om odlat kött i Syre eller nedan.

För alla som älskar kött men hatar slakt
Syre, 2024-02-06
Skulle någon i dag väcka ett förslag om att årligen få tvångsuppföda, transportera och masslakta 100 miljoner djurindivider i Sverige skulle det bli ett rungande NEJ. Ingen skulle vilja ta lidandet och miljöförstörelsen på sitt ansvar. Men nu står vi där med båda stövlarna långt ned i djurfabrikernas grepp. Det som tidigare var hållande av en gris eller en handfull kycklingar för familjebruk på landsbygden har idag centraliserats till massproduktion i fabriker. Som all annan industriell verksamhet bidrar djurfabrikerna också till en betydande negativ påverkan på miljön och klimatet. Ungefär en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser härrör från produktion av animalier.

Några av oss har försökt nu i tiotals år att få stopp för djurfabrikerna, eller åtminstone få ned konsumtionen av animalier. Och för ett par år sedan bröts trenden av ständigt ökande köttkonsumtion. De senaste åren har faktiskt köttkonsumtionen gått ned i Sverige.

Det är mycket positivt och vi borde klappa oss på axeln för bedriften, men tyvärr räcker det inte. Mer än 90 procent av svenskarna äter fortfarande kött, och lär fortsätta att göra det såvida inte något drastiskt händer. Vad sägs om att i grunden koda om produktionen av kött?

Nu går det nämligen att producera kött utan att vare sig skada eller döda djuret i sig. Det görs genom att en liten bit – liten som ett pepparkorn – tas från ett bedövat djur. Cellerna i den lilla köttbiten kan sedan räcka till att odla fram tiotusentals kilo kött. Denna odling av kött görs redan idag av hundratals företag och på forskningsanläggningar runt om i världen. Och det fungerar. Det fick vi se nu senast förra veckan då Malmöbaserade företaget Re:meat visade upp företagets första svenskodlade köttbullar. Enligt uppgift smakade de som vanliga köttbullar.

I andra länder har man kommit ännu längre. Singapore var först i världen med att för fyra år sedan tillåta servering av kött på restauranger, och nyligen har både USA och Israel gett klartecken för odlat kött. I Sverige och Europa är det ännu inte tillåtet att saluföra odlat kött. Men efter USA:s godkännande är jag rätt säker på att ansökningarna om att få sälja odlat kött kommer att strömma in till EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA.

Genom att tillverka kött genom cellodling istället för genom djurfabriker kan resursanvändningen minska kraftigt i alla led, liksom utsläppen av växthusgaser. I ett optimistiskt scenario minskar utsläppen med så mycket som 90 procent. Inga djur skulle heller behöva lida eller dödas i processen. Med odlat kött skulle också problem som smittor från djur till människa och antibiotikaresistens stävjas, vilket som bekant är ett växande problem med dagens djurindustrier.

Med odlat kött är saken biff, med andra ord? Nej, riktigt så enkelt lär det inte bli. Även den mäktiga köttlobbyn har fått upp ögonen för det odlade köttet och har nu startat lobbymaskineriet. I USA försöker konservativa politiker förbjuda odlat kött både på delstatsnivå och federalt. Och innan det ens blivit lagligt har den högerextrema regeringen i Italien föreslagit ett förbud mot odlat kött. Inom EU har ett tiotal regeringar gått ihop och vill försvåra introduktionen av odlat kött (Sverige är inte en del av detta).

Även om jag själv gärna fortsätter att äta vegetariskt tycker jag att det vore fantastiskt om vi en gång för alla kunde komma bort från dagens oetiska och miljöförstörande djurfabriker. Odlat kött kan vara en del av lösningen.

Låt därför inte reaktionära krafter stoppa denna livsmedelsinnovation innan den ens har fått se dagens ljus. Odlat kött – för alla som älskar kött men hatar sättet det görs på idag.

Jens Holm

Tumme upp
Solcellerna som äntligen producerar el.

Tumme ned
Regeringens stoppade bistånd till Unrwa.

Kommentarer är stängda.