Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ett glädjande brev

Den 8 augusti (2023) skrev jag en blogg om hur världen är full av hemska auktoritära ledare. Men också att ledarna har sina allierade och dessutom härskar genom rädsla. Det handlade då om Putins Ryssland och fängslandet av en oppositionell socialist: Boris Kagarlitsky.

Jag skrev också:

Det är inte heller allt motstånd som det finns anledning att stödja. För mig som socialist är det viktigt att stödja opposition mot kriget, för demokrati och mot kapitalismen i den form som den tagit sig i Ryssland under oligarkerna. Den typen av opposition är för mig det enda som kan ge hopp om en bättre framtid för Ryssland och dess grannländer.

Därför tyckte jag det var extra viktigt att protestera mot fängslandet av Kagarlitsky och göra det lilla jag kan till exempel genom att skriva på en petition och protestlista. Nu får jag detta brev från ”The Kagarlitsky Solidarity Committee” (min översättning):

Petitionen för att befria Boris Kagarlitsky som du skrev under på vår hemsida och den internationella kampanj som du deltog i har burit frukt – Boris har blivit fri!

Syktyvkar-domstolen har funnit Kagarlitskij skyldig till att ”rättfärdiga terrorism” (även om Boris naturligtvis är oskyldig, domstolar i dagens Ryssland lämnar nästan aldrig en dom till förmån för försvaret – det är den nuvarande praxisen). Men istället för ett garanterat fängelsestraff på många år begränsas domen till böter på 10 000 euro.

Detta är ett unikt fall i Ryssland. För närvarande är Boris i Moskva och återgår till det normala livet. Allt detta har blivit möjligt endast tack vare agerandet av tusentals människor från hela världen som krävde frigivningen av denna berömda vänsterintellektuell. Vårt tack till er alla!

Kagarlitskys solidaritetskommitté kommer att fortsätta sitt arbete. Först och främst försöker åklagaren överklaga domen och slåss för att sända Boris i fängelse. För det andra, i Ryssland finns det fortfarande hundratals politiska fångar, som också måste friges. Vi fortsätter därför att övervaka Kagarlitskys och andra ryska politiska fångars öde och vid behov kommer vi att hålla er informerade.

Solidaritet är starkare än förtryck!

En liten ljuspunkt och ett bevis på att det inte är meningslöst att försöka göra även något litet, men tillsammans med andra.

Kommentarer är stängda.