Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

USA i gamla hjulspår och konflikten trappas upp

Den israeliska statens krig mot befolkningen i Gaza fortsätter och konflikten mellan Israel/USA och de rörelser som stödjer palestiniernas sak utvidgas. Efter Huthirörelsens angrepp på sjöfarten i Röda havet har USA och Storbritannien dragit igång ett bombkrig mot den norra del av Jemen som styrs av Huthirörelsen.

Huthirörelsen i Jemen är anhängare till en gren av shiitisk islam, Zaidism. Namnet på rörelsen kommer från grundaren Hussein al-Houthi som dödades redan 2004.

Sedan 2014 har Huthirörelsen haft kontroll över stora delar av norra Jemen, inklusive delar av Röda havskusten och huvudstaden Sanaa. De flesta jemeniter lever i områden som kontrolleras av Huthirörelsen, som tar upp skatt och trycker egna sedlar.

Inbördeskriget i Jemen fördes mellan Huthirörelsen och den regering som stöddes militärt av Saudiarabien (en stor importör av vapen, bland annat från Sverige). Denna regeringen befinner sig för övrigt också i Saudiarabien. USA har stött och stöder sin trogna vän Saudiarabien med avancerade vapen och militär rådgivning. Kriget i Jemen har orsakat vad som av FN bedömdes som världens värsta humanitära katastrof, med omfattande svält och 377 000 dödade människor. I april 1922 inleddes en tillfällig vapenvila som har lett till en minskning av stridigheterna, men inte till fred.

Efter Israels fullskaliga krig mot de instängda Gaza-borna har Huthirörelsen uttryckt solidaritet med palestiniernas sak. Den 9 december uttalade en talesperson:

Om Gaza inte får den mat och de mediciner de behöver kommer alla skepp på väg till Israel, oavsett varifrån de kommer, att bli måltavlor för våra väpnade styrkor.

Att angripa sjöfarten i Röda havet slår mot en viktig artär i den globala kapitalismen. Här går nästan 30 % av världens containerfartyg och 12 % av den globala olje- och gasförsörjningen.

USA:s militär har sedan länge befunnit sig i Röda havet för att bevaka sina imperialistiska intressen där så som de gör på de flesta andra platser på jorden. I april 1922 inrättade de ett “multinationellt marint partnerskap” kallat ”Combined Task Force 153” i Röda havet. Nu leder man tillsammans med Storbritannien ett angrep mot Huthirörelsen i Jemen med namnet ”Operation Prosperity Guardian”. Det amerikanska flygvapnet uppger att man bombat över 60 mål i 16 olika städer med stridsflyg och robotar från stridsfartyg.

USA:s president Biden säger att han inte ”kommer tveka på att vidta ytterligare åtgärder för att skydda vårt folk och det fria flödet av internationell handel”.

På vilket sätt presidenten skyddar folket i USA genom att bomba Jemen är för mig en gåta. Men ledare i USA uttrycker sig ofta så. Däremot är det tydligt att för dessa upprätthållare av ”världsordningen” är livsnerven i den globala ekonomin av en helt annan vikt än lidandet för det palestinska folket.

Denna upptrappning skulle kunna brytas av USA genom att sluta backa upp Israels pågående folkmord i Gaza. Men istället rullar USA vidare i gamla hjulspår och använder gammal kanonbåtsdiplomati.

Kommentarer är stängda.