Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Att betrakta ett folkmord

Varje lördag går jag sedan flera veckor i de demonstrationer som ordnas av Palestinska Folkets Förening här i Uppsala. Vi ropar om Eldupphör och slut på dödandet av barnen i Gaza. Bland många olika talkörer finns de som riktar sig mot den kombination av passivitet, blundande för eller rentav acceptans för det pågående folkmordet som uttrycks av många makthavare och politiker i Sverige, liksom i en stor del av den övriga ”västvärlden”.  Detta blundande är både skamligt och nedslående.

Men vi är inte ensamma om solidaritet med palestinierna i Gaza, på Västbanken eller i Israel. Runt om i Sverige och i hela världen samlas folk för att protestera mot mördandet och förtrycket. Och större delen av världen står också bakom Palestina. Av världens länder har 139 stater erkänt Palestina. När FN:s generalförsamling i oktober röstade om omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza så var 120 stater för, 14 stater mot (främst USA) medan 45 lade ner sina röster.

Nu är det Sydafrika som på ett positivt sätt sticker ut genom att anmäla Israel för folkmord på grund av kriget i Gaza. En anmälan har lämnats in till FN:s Internationella domstol ICJ.  Det är bara stater, inte individer, som kan dra en tvist inför Internationella domstolen med säte i Haag.

På torsdag den 11 januari inleds förhandlingar i ICJ med att Sydafrika redogör för anklagelserna som Israel är tvunget att svara på nästa dag. Israel är tvunget eftersom landet undertecknat folkmordskonventionen. Men naturligtvis avvisas innehållet i anmälan som falska anklagelser av Israels regering. Även Israels främsta uppbackare USA avvisar Sydafrikas anmälan och säger genom talespersonen Matthew Miller att de inte tycker att ”det är ett produktivt steg”.

Det finns också olika anmälningar mot den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu som lämnats till Internationella brottmålsdomstolen (ICC), som också har säte i Haag. Men till denna domstol är varken Israel eller USA anslutna. Något att också fundera över.

Jag skrev 23 oktober om den svenska folkrättsexperten Pål Wrange som i radions P1 slog fast att Hamas dödande av civila israeler var ett klart krigsbrott. Han fick inte den för mig självklara frågan om hur Israels övergrepp i Gaza skulle bedömas. Wrange tyckte också i intervjun att det var svårt att svara på ifall Israel kunde ”utplåna Hamas från jordens yta” utan att döda civila.

Jag vet att juridik är komplicerat, men detta kändes ändå magstarkt.

Nu ser jag att Wrange har en blogg. Där svarar han nu den 2 januari att ”det verkar så” på sin egen fråga om ifall Israel bryter mot folkrätten.

Däremot anser han (fortfarande) inte att det är ett folkmord. Han tycker nämligen inte att det, ”bortsett från en del djupt obehagliga yttranden från israeliska politiker”, verkar som om Israels statsledning ”har som avsikt att förgöra” det palestinska folket. Och:

Om man hade velat utplåna palestinierna på Gaza hade man bombat hela Gaza sönder och samman, och därefter gått in och rensat och skjutit på allt levande.

Wrange tycker alltså inte att Israel håller på att bomba hela Gaza sönder och samman eller skjuter på allt levande som till exempel de tre israeliska gisslan som hade lyckats fly men blev nedskjutna av Israels militär.

Jag förstår verkligen inte sådana experter.

________________________________________-

Uppsalabor: vi ses på lördag 13 januari kl. 13:30 i Slottsbacken

Kommentarer är stängda.