Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SVD:s märkliga artikel om mikrobloggar

Ett par skribenter i SVD har skrivit om mikrobloggar men har uppenbarligen ingen riktig koll. Framför allt har skribenterna som heter Klara Matsdotter och Henning Eklund ingen koll på Mastodon.

Mastodon

Mastodon drivs inte av det tyska företaget Mastodon gGmbH. Däremot har företaget utvecklat programvaran bakom mikrobloggen Mastodon och driver den största Mastodon-instansen (servern), mastodon.social. Programvaran är öppen och fri. Det finns nästan 12 000 Mastodon-instanser som drivs av nästan lika många företag, föreningar och individer.

Den största svenskspråkiga instansen är mastodon.nu men det finns många fler, mastodonsweden.se, social.spejset.org, toots.nu, fikaverse.club osv. Även danska radikal.social har en del svenska användare.

Mastodon använder ett kommunikationsprotokoll som heter ActivityPub som också används av en mängd andra sociala medieplattformar av en mängd olika slag. Alla kan de prata med varandra och användare på en instans kan kommunicera med användare på alla de andra instanserna oavsett vilken medieplattform eller mjukvara som används.

Artikeln i SVD använder också helt ojämförbara siffror på antal användare. Månatligt aktiva användare (MAU) är det vanligaste jämförbara måttet. Om vi tittar på denna siffra är X mycket större än alla andra mikrobloggar.

Fediversum

Det totala antalet registrerade användare i Fediversum är 11 miljoner varav 8 miljoner använder Mastodon. Antalet aktiva användare per månad (MAU) är 1,2 miljoner varav 1 miljon är aktiva på Mastodon.

Förutom Mastodon är de viktigaste programvarorna i Fediversum, förutom Threads som nämns nedan, Misskey (mikroblogg), Lemmy (diskussionsforum), Peertube (istället för Youtube), Pixelfed (alt. till Google Photos etc) och Pleroma (mikroblog). Det finns svenska servrar för Peertube och Pixelfed som play.mittdata.se respektive nixorigin.one.

Men då räknas inte Threads som också använder sig av ActivityPub. Threads ska ha över 100 miljoner registrerade användare men bara cirka 13 miljoner dagligt aktiva användare (DAU).

Även WordPress kan använda ActivityPub. WordPress är världens vanligaste program för hemsidor, bloggar, handelsplatser, forum med mera på internet. 43% av världens hemsidor är gjorda i WordPress. Nästan 3 000 wordpressinstallationer använder ActivityPub vilket är en väldigt liten del av världens WordPressinstallationer. I Sverige verkar det bara finnas två, blog.zaramis.se (svenssonsnyheter@blog.zaramis.se) och nyhetskartan.se (nyhetskartan@nyhetskartan.se).

Bluesky och X

X har cirka 550 miljoner MAU och antalet registrerade användare är cirka 2 miljarder. Bluesky har cirka 2 miljoner registrerade användare och kanske 500 000 aktiva användare per dag (DAU).

Läs också:

Kommentarer är stängda.