Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Största sociala mediekanalerna

Världens största sociala medier är huvudsakligen hemmahörande i USA och Kina. Hur stor de är mäts i aktiva användare per månad (MAU).

De största sociala medierna enligt många sajter är Facebook, Youtube, WhatsApp, Instagram, WeChat, TikTok, Facebook Messenger, Snapchat, Douyin (samma som TikTok men i Kina), Telegram och Kuaishou. Men listan är totalt ofullständig. Program som iMessenger, Skype med flera saknas.

Sociala medier kan delas in i flera kategorier. Chatprogram (Facebook Messenger, iMessenger, WhatsApp, Skype, Snapchat, Telegram etc), nätverksbyggande (Facebook, LinkedIn, Discord etc), mikrobloggar (X, Mastodon, Threads, Bluesky), bilddelningsprogram (Instagram, Google Photos, Pinterest, Flickr etc), videodelningsprogram (Youtube, Vimeo med flera), onlineforum (Reddit, Quora), bloggar .

Bloggplattformar (WordPress, Blogger (blogspot), ) räknas normalt inte som sociala medier då de inte primärt bygger på kommunikation och interaktion. Användandet kan inte mätas i MAU. Inte heller användandet av konferens- eller gruppprogram (Teams, Zoom, Google Meet med mera) kan mätas i MAU. Därför är de inte med i i nedanstående tabell och nämns inte vidare i detta inlägg.

Om vi tar bort de kinesiska som bara används i Kina blir de största Facebook, Youtube, WhatsApp, Instagram, TikTok, Facebook Messenger, Snapchat, Telegram, X och Pinterest. Listan är dock även i detta fall ofullständig. Både iMessenger och Skype borde vara med. Skype som ägs av Microsoft har 300 miljoner MAU. Apples iMessage har 1 miljard MAU.

Fyra av de största, Facebook, WhatsApp, Instagram och Facebook Messenger drivs av företaget Meta, Youtube av Google, X av X Corp, TikTok av ByteDance, Snapchat av Snap Inc, Telegram av Telegram FZ LLC och Telegram Messenger Inc och Pinterest av Pinterest Inc.

Andra sociala medier är Reddit (Reddit Inc) med 430 miljoner MAU, LinkedIn (Microsoft) med 424 miljoner, Quora (Quora Inc) 300 miljoner, Discord (Discord Inc) 154 miljoner, Twitch (Amazon) 140 miljoner och Tumblr (Automattic Inc) med 135 miljoner MAU.

Dessutom har vi Signal (Signal Foundation) med 40 miljoner MAU och Kik Messenger (Kik Interactive) med 15 miljoner MAU. ICQ som ägs av ryska VK har 11 miljoner MAU. Threads som är en X-konkurrent från bolaget Meta har cirka 120 miljoner MAU.

Så en riktig topplista över de största sociala medierna i västvärlden, borde se ut ungefär så här:

Sociala medier, antal aktiva användare per månad (osäkra uppgifter, olika källor)

 1. Facebook, 3 miljarder, Meta
 2. Youtube, 2,6 miljarder, Alphabet (Google)
 3. WhatsApp, 2,0 miljarder, Meta
 4. Instagram, 2,0 miljarder, Meta
 5. Google Workspace, 2,0 miljarder, Alphabet (Gmail, Google Calendar, Chat, Docs, Drive, Forms, Hangouts, Keep, Meet, Slides, Sheets, Tasks, Vault, Jamboard)
 6. iMessage, 1,3 miljarder, Apple
 7. TikTok, 1,1 miljarder, ByteDance
 8. Facebook Messenger, 1,0 miljarder, Meta
 9. FaceTime, 1,0 miljarder kanske, Apple
 10. Telegram, 800 miljoner, Telegram FZ LLC/Telegram Messenger Inc
 11. Snapchat, 750 miljoner, Snap Inc
 12. Reddit, 500 miljoner, Reddit (Advance Publications 30%)
 13. Pinterest, 465 miljoner, Pinterest
 14. LinkedIn, 424 miljoner, Microsoft
 15. X, 390 miljoner, X-Corp (Elon Musk)
 16. Quora, 300 miljoner, Quora
 17. Skype, 300 miljoner, Microsoft
 18. Viber, 260 miljoner, Rakuten
 19. Yahoo, 225 miljoner, Yahoo Inc (Verizon Inc, Yahoo Mail, Messenger, Answers)
 20. imo, 200 miljoner, PageBites
 21. Twitch, 180 miljoner, Amazon
 22. Discord, 154 miljoner, Discord
 23. Picsart, 150 miljoner, Picsart
 24. Vevo, 150 miljoner, Vevo (Universal Music, Sony Music och Warner Music äger majoritet)
 25. Tumblr, 135 miljoner, Automattic
 26. Threads, 120 miljoner, Meta
 27. Stack Exchange, 100 miljoner, Prosus
 28. SoundCloud, 80 miljoner, SoundCloud Global Limited & Co. KG
 29. Flickr, 60 miljoner, SmugMug
 30. Goodreads, 45 miljoner, Amazon
 31. Slack, 40 miljoner, Salesforce
 32. Signal, 40 miljoner, Signal Foundation
 33. Microsoft 365, 30 miljoner, Microsoft (Outlook, OneDrive, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, SharePoint, Teams, Yammer)
 34. Photobucket, 23 miljoner, Photobucket
 35. Shutterfly, 21 miljoner, Shutterfly
 36. Kik Messenger, 15 miljoner, Kik Interactive
 37. Zoom, 13 miljoner, Zoom
 38. ICQ, 11 miljoner, VK
 39. SecureTribe, 4 miljoner, Just Two Dudes LLC
 40. Mastodon, 1,3 miljoner, Mastodon Gmbh

Det finns förstår många fler sajter och en stor sajt som jag inte kunnat hitta siffror på antalet MAU är Snapfish som ägs av Shutterfly. Anobii och Readgeek är andra sajter där jag inte hittat några siffror. Jag har säkert missat en massa sajter för det finns hur mycket som helst. I en del fall är det väl tveksamt om de borde vara med på listan och i andra fall kanske de borde vara med men inte är det som exempelvis Spotify (med över 550 miljoner MAU).

Fria sociala medier som ingår i Fediversum som Mastodon med mera har än så länge mycket färre användare. Övriga sociala medier som ingår i Fediversum har bara några tusentals eller tiotusentals användare. Mastodon har 1,3 miljoner aktiva användare (MAU),

Även Bluesky som drivs av Bluesky PBC och Hive har mycket färre aktiva användare än exempelvis X. De ingår inte i Fediversum . Hive har 1 miljon MAU och Bluesky cirka 300 000.

Mastodon, Hive och Bluesky är konkurrenter till X. Helsvenska forumet flashback har cirka 40 000 MAU.

Källor: Wikipedia, Buffer, Statista, Investopedia, Business of Apps, FediDB, Market.us, Similarweb,

Kommentarer är stängda.