Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges Tidskrifter – Tidskriftspriset 2022

Tidskriftspriset är ett pris som delas ut av organisationen Sveriges Tidskrifter på Tidskriftsgalan. Syftet är att verka för en hög kvalitet inom tidskriftsbranschen genom att premiera goda förebilder och nyskapande insatser. Priset delas ut i samband med den årliga Tidskriftsdagen. Nominerade och vinnare av Tidskriftspriset tas fram av ett antal jurygrupper med erfarna personer från mediebranschen. Totalt finns det 10 olika priskategorier.

Flera alternativa tidningar har fått priset i år.

Årets granskning

I kategorin Årets granskning fick Emanuel Hendal och Eigil Söderin från Dagens ETC pris för artikeln och granskningen Rika villaägare ockuperar allmän mark – med svartbyggd helikopterplatta. Motiveringen var:

Med lika klassisk som briljant journalistik blottlägger de girigheten längs strandkanten. Nu ska helikopterplattan rivas. Vinnaren i Årets Granskning är Eigil Söderin och Emanuel Hendal på Dagens ETC.

Årets grepp

Blankspot fick sin del priset för Årets grepp för Cards of Qatar med motiveringen:

När det viktigaste ska fram måste formatet sitta och samarbetet vara det rätta. Landslaget kvalade inte in till mästerskapet, men tack vare årets grepp får vi ändå vara på plats och drabbas av sanningen om VM i Qatar.

Detta var andra gången som Blankspot vann Årets grepp och vi har även tidigare prisbelönats för Årets omslag.

Årets ljud och rörligt

I kategorin Årets ljud och rörligt fick Dagens Arbete pris för podcasten Mordet på facktopparna. Motiveringen lyder som följer:

Storytelling som inte bara tar med oss in i ett skrämmande förflutet utan också känns relevant för redaktionens kärnfråga. Med förståelse för både ljudmediets särart och true crime-formatets känslomässiga kraft lyckas Mordet på facktopparna göra tidskrifternas bästa Ljud & Rörligt.

Årets tidskrift

Priset för Årets tidskrift fackpress gick till Sveriges Natur med följande motivering:

Att göra tidskrift är att klara av det mjuka och det hårda, att ha modet att granska och känslan att berätta och inspirera. Årets facktidskrift kan avslöja hur svenska pensionspengar går till kinesisk kolkraft, för att på nästa sida ta med läsaren på björnsafari i svenska skogar. Ingen annan gör det lika bra. Bajsar björnar i skogen? Är Sveriges Natur Årets Tidskrift?

Sveriges Natur har tidigare utsetts till Årets tidskrift, 2016, och nominerats 2014, liksom nominerats till Årets AD och Årets grepp 2020. År 2017 vann tidskriften Publishingpriset för sin webbtidning och 2017 och 2018 vann tidskriften Föreningen för grävande journalisters pris för granskande journalistik, Guldspaden. Tidskriften var även nominerad till Guldspaden 2019 och 2021.

Kommentarer är stängda.