Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Biden bör hålla sig borta

Vissa åtgärder passar sig väldigt dåligt. En sådan vore att USA ska undersöka läckorna i de förmodat sprängda gasledningarna.

Av flera skäl bör Biden hålla sig borta.

För det första skulle amerikansk närvaro genast sätta igång de vanliga konspirationsteoretikerna på temat ”CIA döljer sådant som pekar på USA som ansvarig för  sprängningen”.

För det andra att USA är en part i målet och har en historia som på ett sätt liknar Rysslands: lögner och manipulation är delar av gällande strategi. Det är därför man hävdade att det fanns massförstörelsevapen i Irak som motiverade ett militärt anfall med förödande effekter. Det är därför man avlyssnat europeiska ledares telefoner – inte minst Merkels.

För det tredje är USA en vinnare som gasleverantör om gasledningarna långsiktigt är utslagna även efter det att Putin försvunnit från scenen. USA levererar naturgas till EU som motsvarar den mängd som kunnat levereras i en av gasledningarna.

Så låt nu Danmark och Sverige sköta det här. USA och Ryssland har inte där att göra, även om det lär vara svårt att hålla Ryssland borta med tanke på att det är en rysk ledning.

Dessutom bör granskningen ske utan färdiga förställningar om vad som hänt och vilka som är ansvariga. Även det mest osannolika bör utredas, gäller allt från misstag vid undervattensverksamhet inom ramen för militär övning till miljöorganisationers eventuella försök att stoppa framtida gasleveranser av klimatskäl.

Vänd och vrid på alla stenar. Utgå inte från att målet är att hitta kopplingar till Ryssland, hittas sådana så lär de hittas ändå.

Kommentarer är stängda.