Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sent ska (s)yndarn vakna

De miljöpartister som tror på en framtid i regeringen kan glömma det. Sossarna avser inte att släppa in dem. Man har nämligen passat på att under MP:s frånvaro avveckla Kärnavfallsrådet – det vill säga det råd som består av forskare inom teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.

Det där rådet har levererat fakta kring så ”slutförvar” av kärnavfall. Fakta som stärkt MP:s linje. Fakta som är obekväma.

För övrigt, men viss förvåning konstaterar jag att det än idag finns massor med bostäder som uppvärms av direktverkande el. Den skulle avvecklas enligt den vinnande sidan i folkomröstningen om kärnkraft 1980. 

Sossarna, under Olof Palme, ville inte företräda samma linje som moderaterna. Därför hittade man på att skapa två linjer med valsedel där förstasidan var identisk med modeeraternas men på baksidan stod det som Socialdemokraterna och Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) därutöver lovade. 

Ingenting av det har genomförts. Ren bluff från början till slut. 

 

Detta är den linje som Socialdemokraterna och Folkpartiet stod bakom, liksom LO och TCO. Framsidan var identisk med Moderaternas linje 1. Men eftersom Olof Palme ville trixa så lade man till en baksida. På den lovades sådant som Socialdemokraterna aldrig någonsin levt upp till, tvärtom har man aktivt röstat emot förslag som skulle uppfylla kraven.

Trots löften på baksidan har sossarna i riksdagen rösta emot förbud mot direktverkande el – vilket innebar att hundratusentals nya villor byggdes just med direktverkande el. Och nu står vi där vi står – men sossar och liberaler låtsas som om det regnar…
Trots löften om att kärnkraftverken skulle ägas av staten överförde man istället ägandet till bland annat utländska intressen och skapade en elmarknad som utgick från marknadsperspektiv istället för medborgarperspektiv. 

Trots löften om energihushållning och effektivisering, som skulle bedrivas kraftfullt, kan vi än idag höra politiker tala om att nu måste sådant ske… och hur mycket el som med enkla medel skulle kunna spara genom enkla åtgärder. I Sverige, som haft billig el jämfört med andra länder, har näringslivet inte tyckt det varit nödvändigt att effektivisera och hushålla.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy