Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konflyktlinjer 12 år!

Bloggen fyller tolv år och det ska självklart firas. Nedan följer tolv ämnen som jag har funderat på eller grubblat över, mer eller mindre, en kortare eller längre tid, men som jag inte har kommit mig för att skriva om. Inte än i alla fall. Några av ämnena har jag visserligen till viss del redan skrivit om, men har sedan dess förkovrat mig mer i, eller så skulle jag vilja förkovra mig mer i dem. Andra ämnen är nya och behandlar något som jag är nyfiken på och vill börja förkovra mig i. I bästa fall bidrar formulerandet av ämnena här till att jag faktiskt försöker att få ihop några hyfsat genomtänkta resonemang om dem mellan lönearbetet, föräldraskapet och allt det andra:

Klingsor och existensen som självbedrägeri och livslögnMeningen och meningslösheten i Federico Fellinis 8 1/2Medeltida träskulpturer i Skåne, Halland och annorstädesBiografiska anteckningar om Carl von Linné: Liv och tänkande i ett ekologiskt självförsörjande samhälle där framtiden inte var en biosfärisk dystopiPipistrellernas opportunistiska leverne i senkapitalismenWerner Herzogs svarta ekologiJan Troells känsla för filmens formVänskap: Rubinis och Steiners möteFöräldrablivande: Kevin och kung AgamemnonMnemosynefjärilen, varat och intighetenDrömmar om vattendrag, fiskar och sportfiske: Herravälde, harmoni och utopiÅlen som metafor för det sakrala

Jämfört med för några år sedan har det blivit mindre om makroekonomi och mer om global uppvärmning, floran och faunan samt om kyrkohistoria. Intresset för den globala ekonomins utveckling består visserligen, men det har tonats den för annat, som nyss nämnda ämnen. För tillfället är det visserligen mer händelserikt än på länge i makroekonomin med höjda styrräntor för att få ned inflationen. I Sverige ligger inflationen exempelvis på 6,4 procent, vilket är den högsta nivån sedan 1991! Vidare är det sedan några veckor tillbaka första gången sedan hösten 2014 som vi har en reporänta på plus, 0,25 procent, och enligt Riksbankens prognos kommer räntan att fortsätta höjas de kommande åren.

Men just nu funderar jag ändå mer på andra saker som skånska bäckar, åar och raviner som stoff för minnen och drömmar och skillnaden i vegetationen och djurlivet mellan att vandra runt i dagens landskap jämfört med 1700-talets och vackra medeltida träskulpturer med Pietà-motiv. Hela världsekonomin, med dess dagliga reproduktion och metabolism, är ett gigantiskt dilemma med så många oöverstigliga motsättningar, vari de mest realistiska långsiktiga politiska konsekvenserna och framtidsscenarierna oftast är så fruktansvärda att jag föredrar att försöka fokusera på annat – det andra och det icke-identiska till samtidens instrumentella marknadsekonomiska tänkande – allt ifrån rena rama estetiken till förkapitalistisk samhällsorganisering- och energiteknik till sådant i samtiden eller det förflutna som antyder en annan utveckling. Eller för att använda filosoferna Gilles Deleuze och Félix Guattaris begrepp; de virtuella eller ofullbordade tendenserna och potentialerna, de ännu inte aktualiserade krafterna. Ett tänkande i konjunktiv.

Emellanåt får jag tips här eller i e-posten (konflyktlinjer@gmail.com) om litteratur, ämnen och annat. Det uppskattas. Fortsätt gärna med det.

Kommentarer är stängda.