Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kommunikation mellan Mastodon och Lemmy

Att kommunicera mellan en Lemmy-instans och en Mastodoninstans är inte det allra lättaste. Lemmy är uppbyggt på gemenskaper (kan se som forum eller grupper). Mastodon är uppbyggt på individer (personer). Men det går, även om det inte är helt lätt. Inte alls lika lätt som mellan två Mastodoninstanser eller en Mastodoninstans och en Bookwyrminstans.

Det finns fyra sätt att initiera kommunikation mellan en Mastodoninstans och en Lemmyinstans. Jag har testat dem alla med hjälp av ett konto på Lemmyinstansen Aggregatet och ett konto på Mastodoninstansen Spejset.

Starta från Mastodon

Det första sättet är att börja med en post på Mastodoninstansen där en gemenskap på Lemmyinstansen nämns. Utropstecknet i början av namnet på Lemmyinstansen ska dock bytas ut mot ett snabel-a (ex. @ gemenskapen @ aggregatet.org men utan mellanslagen) . Det ska vara en kort post för innehållet i Mastodonposten blir rubriken för tråden i den nämnda gemenskapen på Lemmyinstansen. Därefter går det att kommunicera mellan de två instanserna med kommentarer. Det går att kommentera både på Lemmyinstansen och Mastodoninstansen.

Den andra metoden är att följa en gemenskap på en Lemmyinstans (ex. @ gemenskapen @ aggregatet.org men utan mellanslagen) från en Mastodoninstans. Då kommer nya trådar i den gemenskapen att synas på Mastodoninstansen. Det går också att kommentera direkt på posterna från Lemmytråden i Mastodonkontot och det blir då synligt i tråden på Lemmyinstansen. Kommentarer i tråden på Lemmyinstansen kommer också att synas på Mastodoninstansen.

En tredje metod är att följa en enskild användare (ex. @ användar_namnet @ aggregatet.org men utan mellanslagen) på Lemmyinstansen från Mastodoninstansen. Då syns samtliga kommentarer och inlägg som personen gör på Lemmyinstansen på det aktuella kontot på Mastodoninstansen. Det går att kommentera på båda instanserna.

Starta från Lemmy

Det fjärde sättet är att nämna ett Mastodonkonto i en Lemmytråd eller en Lemmykommentar. (ex.@ användar_namnet @ social.spejset.org men utan mellanslagen). Sen går det att kommentera på den aktuella tråden både på Lemmyinstansen och Mastodoninstansen. Detta är det enda sätt där en Lemmyinstans kan användas för att börja kommunikationen

Ursprungligen publicerat på Aggregatet.

Läs mer om tips och tricks om bloggande och Fediversum.