Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Owncast – livevideo för Fediversum

Owncast är en fri och öppen programvara för att driva en strömningsserver för live-video. Det syftar till att vara en allmän lösning för alla projekt som kräver liveströmningsfunktionalitet som är enkel att installera och köra. Ett fritt och oberoende alternativ till Facebook Live, YouTube Live, Instagram och Twitch.

Ett vanligt användningsområde för Owncast är att driva interaktiv livestream i Twitch-stil där tittarna kan interagera med sändaren via chatten. Exempel på sådan verksamhet är en internet-TV-kanal. Eller att strömma en konferens, konsert, möte eller en klass. Det kan också vara övervaka en säkerhetskamera, håll ett öga på husdjur eller se något som utspelar sig någon annanstans. Ett videosamtal från till exempel Jitsi eller Zoom kan delas till en bredare publik.

Owncast tillhandahåller ett webbgränssnitt för att titta på video och interagera med den inbyggda chattservern Inget av det krävs dock för att använda kärnvideofunktionaliteten. Istället kan råvideoflödet användas i andra applikationer eller på befintliga webbplatser.

Owncast accepterar att ta emot sändningar via RTMP-standard. En vanlig mjukvara är OBS, men det går även att strömma från mobiltelefoner eller GoPros. Egna strömmar till tittare med HLS- eller HTTP Live Streaming-standarden är också möjligt. Samtidigt som det går att titta på videon Owncast eget webbgränssnitt går det också använda populära applikationer som VLC, mpv, QuickTime med mera. Det går också att bädda in strömmen i andra webbsidor eller programvaror.

På en Owncast-server går det att aktivera funktioner för ActivityPub som gör att den går att följa på Fediversum. I det läget blir installationen en instans i Fediversum där det går ut meddelanden om när strömingen startar och där alla chattmeddelanden skickas ut. Det går ocskå att dela strömmen via Mastodon, Pleroma, Misskey eller nån annan programvara i Fediversum,

Tittare kan delta i en anonym chatt utan något krav på kontoskapande eller identifiering. En tittare kan också registrera sig med IndieAuth eller ett Fediversum-konto om den vill för att skapa ett beständigt chattkonto som de kan använda på olika enheter.

Läs mer om Fediversum.

Det verkar finnas ett par Owncastservrar i Sverige varav i alla fall en också är en instans i Fediversum. Någon större aktivitet finns det inte på dem. Den ena drivs av Kamratdataföreningen Konstellationen.

Mer om Fediversum.

Statistik: