Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Newsmast – grupper i Fediversum

Newsmast är en programvara och en tjänst på nätet som består av en server där användarna kan logga in med hjälp av ett existerande Mastodonkonto. Programvaran är byggd med Mastodon som bas. Det går också att skapa ett konto på sajten för den som inte har ett Mastodon-konto. Programvaran utvecklas av The Newsmast Foundation Limited.

Ett konto på Newsmast fungerar i sig som ett konto i Fediversum och kan följas från andra konton på andra instanser i Fediversum. En användare återfinns på instansen newsmast.social. Dessutom kommer en eget flöde på sin vanliga Mastodoninstans med bland de flöden som andra på Newsmast kan se.

Newsmast är uppbyggt på gemenskaper kring olika ämnen. Det är samma sak som kallas grupper i programvaran/sajten Guppe. Medan grupper på Guppe kan skapas av vem som helst är gemenskaper/grupper på Newsmast modererade grupper som består av meddelanden från utvalda konton i Fediversum. Även konton på Bluesky och Threads är inkluderade. Gemenskaper eller grupper återfinns på instansen newsmast.community för den som vill följa en grupp/gemenskap.

Det går också att följa sajten i sin helhet och då ingår alla användares flöden.

Läs mer om Fediversum.

Mer om Fediversum.