Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kbin – fler funktioner än Lemmy

Kbin är en modulär, decentraliserad innehållsaggregator och mikrobloggplattform som kommunicerar med protokollet ActivityPub som utgör grunden för Fediversum. Det är ett alternativ till Lemmy, Reddit och Flashback. I jämförelse med Lemmy har Kbin lite fler funktioner som mikrobloggmöjligheter och möjligheter att följa personer och inte bara ämnen.

Plattformen är indelad i tematiska kategorier som kallas magasin/tidskrifter (magazines) (motsvarar forum, subreddits eller gemenskaper). Som standard kan alla användare skapa stt eget magasin och automatiskt bli dess admin/ägare. Sedan får de ett antal administrativa verktyg som hjälper dem att personifiera och moderera magasinet, inklusive att utse moderatorer bland andra användare. Innehåll från Fediversum är också katalogiserat baserat på grupper eller taggar.

En registrerad användare kan följa magasin, andra användare eller domäner och skapa sin egen personliga hemsida. Det finns också möjlighet att blockera oönskade ämnen. Innehåll som externa länkar och mer relevanta artiklar kan publiceras på huvudsidan. Korta inlägg kan publiceras på mikrobloggsektionen. Allt innehåll kan dessutom kategoriseras och märkas.

Kbin är modulärt och kan enkelt utökas med nya funktioner. Under andra halvan av 2023 kommer det också att samla evenemang och integreras bättre med Mobilizon.

Kbin är helt kompatibelt med Lemmy och Mbin och till stor del kompatibelt med resten av Fediversum. Mbin är en klon av Kbin. Mbin är enklare än Kbin och saknar en del av Kbins funktioner.

Läs mer om Fediversum.

I Sverige finns ingen Kbin-instans och inte heller nån Mbin-instans.

Mbin

Mer om Fediversum

Statistik: