Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ibis – wikiprogramvara för Fediversum

Ibis är en programvara för att skapa en wiki med federering vilket möjliggör att skapa ett nätverk av uppslagsverk på nätet som via protokollet ActivityPub kan kommunicera med varandra. Det kan var fullständiga uppslagsverk men kan också komplettera varandra så att allt inte måste finnas på varje sajt.

Istället för individuella, centraliserade webbplatser kommer det att finnas ett sammankopplat nätverk av uppslagsverk. Det betyder att samma ämne kan behandlas på helt olika sätt. Till exempel kan geology.wiki/article/Mountain vara helt annorlunda än poetry.wiki/article/Mountain. Det kan finnas Ibis-instanser som är strikt fokuserade på ett visst ämne med en hög kvalitetsstandard, och andra som täcker många områden i lekmannatermer.

Andra kan dokumentera fiktiva universum från tv-serier eller tv-spel. Om en instans är dåligt modererad eller presenterar manipulerad information kan ett alternativ enkelt skapas. Ändå kommer alla att vara sammankopplade, och användare kan läsa och redigera utan att lämna sin hemwebbplats.

Federering är fullständigt implementerad men programvaran saknar många funktioner som wikiprogramvara brukar ha. Det är alltså ingen helt färdig programvara ännu. Det finns idag bara två försöksinstanser med ibis. Ibis.wiki och Open.ibis.wiki.

Läs mer om Fediversum

Ibis är bara ett av två projekt för att skapa wikiprogramvara för Fediversum. De andra projektet är en redan existerande programvara som heter X-wiki.

Mer om Fediversum.

Statistik: