Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

GNU Social – ytterligare en mikroblogg

GNU Social är en mikroblogg, dvs en sajt som fungerar ungefär som Twitter. Det är en av många programvaror som kan vara ett alternativ till Twitter. Dessutom är det en federerad programvara där det finns många servrar (instanser) som kör samma programvara. Förutom användarkonton har GNU Social också funktioner för grupper.

GNU Social kommunicerar med hjälp av protokollen Diaspora, XMPP, OpenID och OStatus. Men det verkar inte använda sig av fediversums standardprotokoll ActivityPub i nuvarande version.

De flesta sajter anger att GNU Social inte använder ActivityPub men trots är programmet listat på FediDB. Med hjälp av OStatus kan det i alla fall kommunicera med Pleroma, Friendica och Hubzilla och med XMPP och Diaspora med ytterligare ett antal.

GNU Social har utvecklas av Free Software Foundation (FSF). På Wikipedia står det att programmet inte längre utvecklas men på de sidor som är GNU Socials egna sidor finns ingen sådan information. Informationen på Wikipedia handlar om GNU Social v.2.x som är den senaste funktionella versionen och inte om den senaste versionen 3.x som just nu är under utveckling.

Läs mer om Fediversum.

Det finns få servrar med GNU Social och de som finns har i de flesta fall få användare och liten aktivitet. Så kommer det säkerligen att förbli så länge programvaran inte använder ActivityPub.

Mer om Fediversum

Statistik: