Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Funkwhale – Fediversums svar på Spotify

Funkwhale är en ljudvärdsplattform (hosting) och Fediversum ersättare för sajter som Spotify, Bandcamp och Soundcloud. Funkwhale fungerar i stort sett likadant och är inspirerat av nedlagda Grooveshark. Det går att lyssna på album, artister, genrer, spellistor, poddar och radio. Dessutom att ladda upp egen musik, egna radioproduktioner eller poddar med mera.

Funkwhale är en fri och öppen programvara som är gratis och reklamfri. Det behövs inget konto för att surfa på sidan eller för att följa och prenumerera på artister, poddar och så vidare från andra delar av Fediversum. Till skillnad från Spotify och liknande sajter har Funkwhale inte musik från alla stora artister. Sådan musik kostar ju i allmänhet pengar.

Som det mesta i Fediversum är Funkwhale också en distribuerad programvara och det finns flera olika instanser eller servrar med Funkwhale installerat. Alla instanser kan kommunicera med varandra och dessutom med andra programvaror i Fediversum. De som utvecklar och gör Funkwhale är en förening som heter Funkwhale Collective.

Läs mer om Fediversum.

I Sverige finns ingen instans med Funkwhale men det finns flera stycken i Finland. Däribland den allra största, Open.audio som drivs av Funkwhale Collective.

Mer om Fediversum.

Statistik: