Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bookwyrm – en boksajt för Fediversum

BookWyrm är en plattform för att katalogisera och skriva om böcker. Programvaran använder ActivityPub. Det är Fediversums ersättning för storföretaget Amazons programvara Goodreads. De som gör programvaran hävdar att det är är en plattform för social läsning. Det är en federerad och decentraliserad programvara och flera instanser existerar.

Det går att använda sajten för att katalogisera alla böcker som ägs eller blivit lästa. Huvudsyftet är dock att recensera böcker och betygsätta böcker. De kan kommenteras och citeras. Det går att följa andra användare och vad de läser och tycker om böcker. Data kan importeras från Goodreads, Storygraph, LibraryThing och OpenLibrary. Ett konto på BookWyrm går att följa från andra Fediversumkonton, exempelvis ett Mastodonkonto eller ett Pleromakonto.

BookWyrm publiceras under en egen ”antikapitalistisk licens” som inte är en fri mjukvarulicens enligt Free Software Foundation. Det betyder att ingen får tjäna pengar på projektet.

Läs mer om Fediversum.

Det finns inga svenska Bookwyrminstanser. Däremot finns det en öppen i Norge, en stängd och privat i Danmark och en i Finland (det finns fler som fysiskt finns i Finland men de är på andra språk än svenska och finska).

Mer om Fediversum.

Statistik: