Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bonfire – modulärt alternativ till Facebook

Bonfire är en programvara framtagen för Fediversum. Det är en modulär programvara som består av flera delar som kan kombineras på olika sätt. Det betyder att olika installationer av Bonfire kan vara helt olika. De kan dock alla kommunicera med varandra förutsatt att något tillägg för kommunikation är installerat. Programmet är så länge en betaversion.

Den modulära uppbyggnad av programvaran gör att olika tillägg kan installeras. Det finns tillägg för funktioner som identitetshantering (användare, inloggningshantering etc), kommunikation (via ActivityPub, OpenID), sociala interaktioner, grupper, bloggar/texthantering, filhantering, mejlhantering, mikrobloggar, medddelanden och mycket mer.

För att underlätta tänker utvecklarna av Bonfire ta fram färdiga kombinationer av de olika funktionerna och tilläggen för olika användningsområden. De erbjuder i nuläget bara en standardvariant för en mikroblogg och den finns installerad på utvecklarnas två testinstanser. Men de håller på och utvecklar en variant för föreningar eller grupper av användare, en variant för projekthantering och en variant för hantering av varuutbyten. De ska också utveckla en variant för vetenskapliga sammanhang.

Läs mer om Fediversum.

Än så länge finns det bara ett mindre antal instanser med Bonfire. Två av dem är testinstanser där ActivityPub är avstängt på den ena. Den kan alltså inte kommunicera med andra instanser i Fediversum.

Mer om Fediversum

Statistik: